GDM on Diet Control

Ada tak antara korang yg sangkut GDM on diet control? Checkup dengan nurse, dapat result gula 5.3 masa puasa, 5.8 lepas minum air gula katanya normal. Alih2 tadi jumpa doktor kata saya GDM pulak sebab bacaan masa puasa 5.3. So bacaan gula normal masa puasa 5.3 ke bawah atau 5.1 ke bawah? Ralat betul saya tersangkut GDM ni sebab memg jarang makan manis 🥲

6 Balas

5.1 awak. dalam buku pink pun ada tulis. time pregnant ni yg sangkut gdm sebab hormon. ada hormon2 yg membuatkan insulin jadi resistance. so insulin tak boleh bekerja dgn efektif. tak semestinya sebab makan manis2. ada orang makan manis2 tak sangkut pun.