Morning sickness. Mual. Makan muntah balik. Jadi x selera makan nasik

Ada suggestion yg blh sy amalkan

8 Balas

Ya saya pun cmtu, dari 8w skrg dah 20w masih mual n makan mesti muntah balik smpai tak larat. Tapi what i do is makan mmg small sgt portion. Makan dalam 2-3 mulut pastu benti. Selang 20 mins sy makan lagi. Mmg improve byk. Hidang makanan pun sy potong kecik2 or portion kan kecik2 sepaya tak nampak byk n nanti tak habis. Cuba try inshaa Allah okay. Lepas makan jgn minum. Lepas makan a few bites tu cuba jalan2 sekitar meja or sembang2 ngan orang. For me it works. Alhamdulillah all is good ☺️

Perlu paksa diri makan sikit sikit. jangan biar perut kosong. Makan je apa yg awak boleh telan. Tapi pastikan berkhasiat. Cukupkan minum air masak. Muntah byk kali tak minum air masak sgt bahaya kepada janin. Kalau rasa memg teruk sgt, boleh minta husband cari ubat VELOXIN di farmasi Ubat ni bagus tuk mual, pening, muntah n loya. Agak pricey sikitla. Tapi bagus. Sy awal pregnant pun makan husband belikan. Alhamdulillah, berkesan. Boleh makan Skrg dh second trimester

2y ago

okay tq sis. nanti sy cari

saya pun mengalami masalah yang sama , saya ada tanya misi kalau tak lalu nak makan nasi nak makan apa , misi cakap boleh makan mee/bihun/roti tapi pastikan dalam tuh ada makanan yang seimbang lah , pastu dia suruh kalau tak lalu juga topuplah sikit dengan minum susu/milo .. itu yang dia bagitau saya 😊 harap membantu sis juga ..

2y ago

makasih sis 👍👍

sy juga sama juga macam sis morning sickness teruk kali ni xde selera mkn dan bila mkn muntahkan balik tapi sy paksa jer sis sbb kesian kat baby smoga cepat hilang morning sickness tuk sy & juga mummy² yg hadapi masalah yg sama. stay strong ibu² mummy semua ☺️

Ye. Saya mcm tu dr 6w smpi skng 14w. Mkn muntah, pening kepala, loya semua ada. 14w ni bru mcm nk hilang ckit2 alahan tp still xleh mkn bnyak. Hrp cpt la berlalu pergi sbb xlrt dah nk mengadap alahan ni😅

2y ago

ye sis. sy 6weeks macamtu lah rasanya

banyak kn mkn buah sis..mcm sye time alahan tu blh trm buah roti dgn biskut

Sama tgh mengalaminya. Saya makan sup2 panas je skrg.

kalo Sy makan Gula asam Manis. kurang mual

2y ago

asam sy tak terliur nak makan sis