cara nak turunkan bacaan bsp

ada siapa tahu x cara nak turunkan bacaan bsp sebab kalau tinggi perlu makan ubat..saya pulak susah makan ubat..

8 Balas

bykkn mnum air masak sblom tido.. lps bsp pagi, trus brkfast..jgn ambil air manis ari yg kene buat bsp..mnum air masak byk.. lps bsp tgh hari trus lunch..lps bsp ptg klu bole dinner sblom pkul 630 portion sikit je sbb gap puasa pendek utk bsp mlm..sblom bsp mlm mnum air limau /lemon ksong..bykkn air masak..ari bsp elakkn kuih2 manis..

jgn mnum n makn benda yg manis2. dua tiga hari nk bsp jga mkn..sy mnum air kelapa...esok cek bsp mlm tu smpai pukul 10 je mkn..lepas tu xmkn..smpai cek bsp kali kedua...bru mkn..cek kali ketiga pon kurangkn mkn..smpai cek kali ke empat..sy setakat ni alhamdulillah..bsp maintain..4.4 4.8 lpas mkn 5.2 mlm pula 4.3..

doctor bagi ubat pun saya tak makan. dah trauma first pregnancy baby meninggal dalam perut sebab mkn ubat dan insulin. saya jaga makan je. mak saya cakap, makan je apa yang saya nak makan cuma sikit². jangan tak makan langsung. pakar diet pun ckp mcm mak saya. apa² saya rujuk mak saya sebab dia lagi berpengalaman.

9mo ago

kalau awk rasa awk okay untuk ambil semua tu, awk boleh ikut je saranan doctor untuk insulin dan mkn ubat. mcm saya, saya dah ada pengalaman macam tu. saya dah taknak kehilangan lagi. bukan tak percaya pada qada' qadar Allah tapi saya memilih untuk usaha cara org lama. awk mungkin tak pernah rasa lagi kan? semua ni atas diri masing². saya hari² hypo masa kena buat semua tu, dah la anak first pastu kehilangan pulak. gugur tu sakit ye. family saya pun ada yang doctor ye, saya tak cakap pun doctor tak berpengalaman ☺️

Pastikan masa hri bsp tu jgn mkn mknn berasakan tepung gandum..sbb sy kalau mkn mee, laksa, spageti, bacaan mesti tinggi..kalau mkn nasi xde la bacaan tinggi pon..mkn nasi pon berpada2 jga..pagi2 nak ambik bacaan jgn betul2 lps bgun tdo..tunggu dlu sejam dua.

Jaga makan & minum. Pada hari check bsp tu lepas makan masa menunggu utk check bsp seterusnya tu, cuba buat kerja rumah sikit. Sidai baju, vacuum rumah. Saya buat mcm ni alhamdulillah bsp cantik.

sy amalkn air barli kosong. minum suam2 pagi dan mlm..sblm bsp jgn mkn manis. bnyk mnum air biasa. mkn ikt sukatan. ada juga yg ckp cuba amalkn jus peria katak.. tp sy x bleh minum tu.. pahit 😂

9mo ago

sblm puasa minum. nnti bsok slpas cek bsp pagi bleh minum lg.

Jaga makan. Buat diet suku suku separuh. Boleh Google 'pinggan sihat Malaysia' untuk panduan.

9mo ago

Ubat akan diberi kalau bsp awak tak terkawal. Buat masa ni awak on diet saja. Awak search la kat Google apa yang saya suggest tu. Saya buat yang itu je. BSP saya terkawal sampai la bersalin.

Kurangkn mkn manis²,makan epal hijau,minum air barli tanpa gula.