Hb low 10.8

Assalamualaikum mommy semua nak tanya macam mana nak naikkan hb balik,,bulan 8 hb 12.3 lepas tu bulan 9 hb 11.0 bulan ni check 10.8,,sekarang dah 25week,,macam mana nak naikkan balik hb mommy2 ada tips tak?? Sekarang tengah try minum oren Sunquick makan dengan ubat tambah darah,,

26 Balas

kalau sy dulu ank first pernah kene cocok ubat kat pun****ng 6x hari berturut² . tp tetap xnaik HB . duk bawah 10 jaa. 2,3hari nk bersalin naik la cukup² 11 . ank 2nd pulakk HB teruk jgk tp kejap jerr . doc bagi ubat iberet . sy amal mkn awl pagi sblum sarapan ng air sunquick '0' . alhamdulillah HB mencanak naik elok smpai 13 . minum berkafein pun helok jah HB . xpernah bwah pd 10. org ckp kalu HB low . mkn kerang , hati , jambu batu , bayam n sayuran hijau tp sy dah buat semua tu . jambu batu smpai buat stok kt umah hari2 tp tulaa . makin turun HB nye . awk try laa iberet . mane tau serasi

sy dri awal Bismillah bukak buku pink smpai ke bersalin hb paling tggi pun 11 je . macam2 cuba mkn . sy mkn iberet / zincofer pun tak jalan . kerja sy spnjg pregnant amik drh je hahahahahah . cek iron dlm drh pun tggi smpai doc suruh stop mkn ubat iron sbb terlalu tggi . lepas bersalin.. elok hb 13 ke atas 🤣 mybe sbb faktor pregnant agaknyaa . sy mkn hati ayam makin drop . mkn jambu batu pun sama . smua makanan tambah drh sy mkn buatkan hb sy drop . sy punya la jaga mkn gila2 sbb nk jaga hb je hahaha .

Salam sis, saya pun masa pregnant dulu hb selalu low. Bawah 11. Saya kerap makan kerang, sayur bayam, hati ayam utk tambah darah. Selain tu mkn ubat tambah darah kk bagi. Satu kali sehari makan. Alhamdulillah naik jugak hb saya. Kalau teringin minuman caffein boleh minum buat rasa2 je. Kalau selalu sgt minum bleh jejas bacaan hb. Ni yg nurse bgtau saya.

Ni pengalaman sy, dah besar kandungan tetiba drop 10.6.. pastu naik cket 10.8 baru ni check dah 11.8.. sy makan bnyk buah oren sunkis tu, pastu minum susu kambing lazz.. xtaw la mana satu sy ikhtiar je.. buah lain2 jenis pon sy try.. jgn lupa amik iron yg misi bekalkan tu..

salam sis. sy bukak buku hb 8. lpstu ade sorg nurse nie suggestkan perah limo sambal , air dlm sengah cawan , pastu minum . saya makan iron tablet minum dgn air limo tu skali. insyallah hb akan naik. jgn riso ye. yang penting ubt tambah darah jgn skip :)

saya pun mcm sis sebelum ni hb low , pastu tukar iberet mkn sebelum sarapan masa perut kosong . pstu mkn buah jambu batu. terus naikk smpai laa skrg da tggu masa nk bersalin . semoga mmbantu 🤗

makan kelapa dara , sy ambil minyak kelapa dara d'aura . mommy kat dalam ni jugak yg rekemenkan selain jaga makan ,amal kan d' aura alhamdulillah sesuai. hb cantik

Amalkan pemakanan tinggi zat besi. Lepas makan menu yg ada zat besi makan buah tinggi vitamin C : jambu batu sbb Vitamin C bantu penyerapan zat besi dlm darah.

Doktor bagi ubat tambah darah apa ya... Saya 3 kali tukar sebab hb still low... Skrg still dgn zincofer.. Alhamdulillah Okey.. Mkn jambu batu sis..

1w ago

zincofer sehari kena makan 2biji sekarang lepas tu minum sekali oren Sunquick

Waalaikumussalam, sis boleh cuba mnum pati jus delima. Alhamdulillah hb sy maintain stakat ni lepas amalkan pati delima gulsan.