Anak susah tidur malam

Ada sesiapa yg ada pengalaman anak susah tidur malam tak ? Siang elok je tidur, malam nyusu je terus tidur tapi kejap je dah terbangun & menangis ? Kadang sampai ke subuh. (Anak baru masuk sebulan lebih) Tq ?

10 Balas

Mommy kena bykkan mmbaca, and u will know kenapa beby mcm tu.. sy bagi penerangan sikit ye, baby dlm perut, suasana harian dia sgt bsing, dia mmbesar dgn suasana 'bsing' dari dlm perut,bunyi jantung mommy, bunyi perut mommy lapar,kentut mommy,mommy batuk,mommy marah2, hon keta sume beby dgr.. bila dia lahir ke dunia, waktu siang yg bsing dgn bunyi mcm2 tu buat dia trasa mcm dlm perut mommy, mendamaikan beby tau bunyi tuh wlupun bsing,yess dia boleh tidur lena.. tapi bila tiba wktu malam, xde bunyi, sunyi sepi, beby ketakutan ye mommy sbb trlalu senyap, asing sgt kesunyian tu pda tlinga dia, sbb tu dia meragam, berjaga malam sbb dia xboleh lena.. perasan x bila mommy dodoi, peluk dia or susukan dia didada, dia boleh tdo semula? tu sebab dia dgr jantung mommy yg sekian lama jadi 'kwn' dia dri alam rahim lagi,dia rasa aman, rasa nyaman dan rasa slesa.. jgn mngeluh ye mommy, sian beby baru nak sesuaikan diri kat alam kita ni.. keep strong.. :)

4y ago

Yela.. Sy mula dulu pn mcm tu.. Siang tdo lena sgt.. Mlm xmau tdo..smpai ke subuh jage.. Letak tdo kt riba. Kte pelok. Mau pulak tido.. Tp msok 3 bln dah normal..mnguji kesabaran jgk mse dlm pantang dulu.. Pglmn ank pertama.. Huhu

Tulah.. mcm sy. Baby memang begitu. Baru mahu sesuaikan keadaan.. mcm sy dulu prgnant bila malam2 baru lah dia aktif lain mcm tendang sini sana.. kita pun redha je la ragam baby dlm perut.. dia masih terikut mcm dlm perut dan juga baru mula membiasakan keadaan.. baby sy mcm tu juga.. smpai ke subuh sy perlu bagi dia mnum susu badan smpai dia lena sndiri.. x apa.. teruskan bagi dia belajar tidur dgn keadaan suasana yg tenang.. cuba sntiasa bangunkan dia ikut jam untuk bagi dia menyusu waktu siang supaya dapat tidur malam nnti.. tapi kalau masih susah, kita pasang musik noise white atau lullabies.. terus peluk dia dekat2 dngn dada smbil susukan dia . Kalau ada bantal C utk newborn baby atau guna bantal, itu memudahkan lagi kita menyusukan anak.. 🤗🤗💪💪

Mcm tu la bila org dah ada anak sis, susah nak jangka perangai baby. Bila ada baby ni mmg segala kekuatan minda tu kena sentiasa bersedia. Walaupun dah pelbagai cara kita buat blm tentu ubah cara waktu baby tido. It's ok agap je yg sis tgh enjoy....saya doakan sis sentiasa kuat. Cuba minta tolong husband utk bantu apa yg sis tak boleh buat.

Mcm tu la anak saya lepas saya habis pantang gitu la dye, masa memula bulan 1 elok tido malam dapat bulan lepas2 tu pukul 8 pagi baru mau tido... Baby bnyk ragam nya yg penting bila baby dah besar sikit nnti sis kena rajin ajar dye waktu siang dan malam (ada beza) alhamdulillaj nnti teratur la waktu tidor dye slow2

Siang kerap kejut anak untuk susu ye....atleast sejam sekali....malam bby brjaga tu biase...nanti umur dye masuk 4bulan dah kurg jaga mlm...malam bby bangun kerap bagi susu n check pampers n perut...

Same ank saya...lepas 40 Hari dia start payah tido... Skrg dah nak masuk 5 bulan.. xtau nak buat mcm mana..

4y ago

Sama lah, since anak lahir sampai sekarang.

Baru2 ne memang macam tu..Makin lama Makin lain baby nanti ..

Bby sy pun mcm tu jga,dkat msuk 2 bln bru dia OK tdur mlm..

Baby saya pun macam tu masa 1 - 2 bulan.