Gatal

Ada sesiapa pernah kena macam ni? Gatal sampai jadi luka. Tahu tak macam mana nak kurang kan rasa gatal ni. Even benda ni lepas beranak dah takda. Nak tidur tak boleh ? rasa nak ambik pisau garu je kat situ. Bukan tangan aje, kaki badan pun sama.

Gatal
20 Balas

saya kene masa awal awal dan skrg pon bru elok dr cakap sbb elergik tpi sy mkn bende tu lepas baik xde naikpon okey jer sbb pembawakan kot skrg dh elok dlu mcm mcm pakai cri ubat paling best pakai losyen calamine warna pink sekejap jer baik kalau gtl sngt pakai bedak sejuk putih tuh lena tidur sbb sejuk trylah calamine losyen

awal awal mengandung ada kene gatal macam ni habis kulit jadi bintik bintik hitam,doc pon cakap agak ambil masa nak hilangkan kesan kesan parut gatal tu. now dah 6bln alhamdulillah dah ok , yang kesan parut hitam hitam tu pon hilang dgn sendirinya. sy amalkan pakai sabun himalaya yang neem&turmericsoap

3y ago

Sabun tu beli dekat mana ye sis..

Sy pun jd gatal2 masuk 3rd trimester. Sampai masuk hospital. Doc ckp tu pembawakan baby nama singkatan gatal2 ni PUPPP. Tp skrg alhamdulillah dah tak gatal sangat. Masa kat hospital doctor bg sy ubat sapu mometasone. Memang berkesan lepas sapu cream ni hilang gatal2.

3y ago

blh thu nme krim ape .. sy bru 2 bulan .. sy gatal2 mcm ni ..

Betul sis. Sya tgh ank first. Hari² gatal satu bdn smpai kering kulit. Padahal pakai sabun mandi lifeboy. Then sya try pakai dove (sensitif skin) alhamdulillah dh ok.

Pernah mase ank sulung naik belakng bdan penuh jerawat nasi galus gatal.mlm ngis sbb gatal...suami gosok mlm2...lpas bersalin hilang...ni prenant ank ketiga alhamdulillah xda..

Sy mgalami benda yg sama time preggy anak first.. Alhamdulillah preggy yg 2nd nii xda gatal2..org kata pmbawaan baby.. Bertabah lah sis.. Sy dulu smpai brdarah berkudis garu..

Sy mase anak first kene cmni,gatal2 habis lengan,peha tp memag betul bile bb kluar terus hilang gatal2.. mase kene 2 redha je amek sikat y besar buat garu tmpat gatal..

sama..sy hr tu masa 34w start gatal2 kat kaki ,peha,perut..sy sapu Vaseline.So far,ok dan bekas gatal dh beransur hilang dan pulih.Gatal pun dh kurang.

Samalah dgn saya sis gatal kt tangan,muka dgn tetiba. Time gatal tu rasa nk garu sepuasnya. Sbb hormon tu sis. Pembawakan baby

4y ago

Saya sapu bedak agnesia je sis sblm tido

Sy sekarang pun jadi gatal2 jugak, tak tahan letak minyak panas,lega bru boleh tido, kalau tak tergaru garu je 😅