Ruam kulit ketika hamil

hi mummies..nak tanya..saya sekarang dah 37weeks..baru-baru ni naik ruam kat badan dan rasa gatal sangat..lagi-lagi dekat tangan..dah masuk 3 hari gatal-gatal..tak tahu punca..dah pergi klinik, doc bagi ubat sapu je..ada sapa-sapa pernah kena? macam mana nak hilangkan? terseksa sangat. nak garu je rasa..tak tahan ???

Ruam kulit ketika hamil
8 Balas

Aduh sis sy ingatkan sy ja yg kena ni😥 trpksa kerap mandi la sis.. Mcm sy ni, bnyk parut sbb garu2 1 badan ruam😥 klu time tdur lg sengsara😥 dh la sakit pinggang, lepas tu gatl2 lg badan.. Mcm ank kecik dah sy mnta garu dn mnta urut dgn hsbn😥😥 sy ni bru 28 wk.. Sabar je la😥

Samalah sis.. Sya pn ..bkn dkt tgn jak.. Sluruh perut.. Paha.. Kaki da jmpa dr.. Dr bg ubat sapu jak.. N ni pmbawaan masa preggy org kata... Tp hbs bdn bparut luka... Kdng tpksa garu pakai sisir😬 36weeks... Mandi tuk kurangkn gatal tu insyaAllah

Mse sye preg minggu akhir2 tu blkg n dada pnuh dgn jerawat. Lgi seksa, gatal bile berpeluh. Kalo tersentuh lgi sakit.. Kerapkan mandi sis. Keringkan betul2 tmpt yg ade ruam tu. InsyaAllah lps bersalin nnti smua hilang

Yup saya pernah dpt alahan ni masa pregnant tp sekejap je. Memang sapu je laa ubt n garu pakai kain napkin atau lap tangan tu.gosok2 tempat yg gatal tu 😊

Normal, sy pun gatal2 tp naik biji2 besar... Doktor cakap simtom org mengandung..

Alergik ke awak.. cuba.bli bedak.gatal n sapu tgk

Blh jadi alergik to something. Doc check x kata apa ke?

5y ago

doc cakap alahan pregnant. tu je 😭

Mungkin prsekitaran kurang bersih, cadar, tilam atau bilik berhabuk atau dari pemakanan, air yg kita minum...