Gatal gegata

Siapa yang rasa gatal badan atau gegata lepas bersalin czer? Gatal macam kena gigit nyamuk, kalau kita garu dia akan merebak 😭 tahu tak macam mana nak hilangkan gegata ni

4 Balas

sama cm sy. xtau sbb apa tetiba naik gegata/urticaria. waktu ni around 2 bulan after czer. doktor kate mybe sbb alergi habuk. pdhal xpernah pon ada alergi. mmg seksa yg amat ya kena gegata ni. penuh 1 badan dri bwh leher sampai ke kaki penuh haritu. sy pergi klinik swasta mlm tu amik injection. doktor bagi calamine lotion & ubt makan tahan gatal (chlorpheniramine maleate), alergi (prednisolone). surut kejap je gatal then esoknya naik balik gatal tu bhg lain. so, alang2 tu pergi la kk tukar ubt yg breastfeed friendly; loratadine & topup calamine lotion. time mandi pon sy guna sabun neem himalaya utk kurangkan gatal. then ok da lepastu. mmg doktor kate bese within 3 hari hilang lepas makan ubt.

Betul. sy dah kene. bila kita garu habis merebak satu badan termasuk breast jugak. hari2 sy sapu ubat antifungal beli dekat farmasi, malam pulak letak bedak antibacteria tu. kalau tak tahan sangat, pergi klinik sis. ambik ubat tahan gatal n ada injection jugak.

Saya pernah kena masa hamil. Cuba tukar sabun mandi yang kurang buih. Elakkan pakai pakaian yang boleh senang mommy berpeluh

Sy kena lepas 3 bln czer, taktau kenapa, then beli ubat sapu baru hilang