Baby Breech 29 weeks

Hi, ada sesiapa ada pengalaman yang berjaya pusingkan baby before bersalin tak? Ada tips yang boleh kongsikan? Nak cuba ikhtiar. Perut jenis kecik, 7bulan pun masih kecik. Risau baby tak cukup ruang utk pusing.. Skrg memang sentiasa berdoa dan pujuk2 baby pusing sendiri

15 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Sy baru alami. Elok je kepala kt bawah dari weeks 28 sampai 36. Tiba2 37w dia pusing balik ke atas, berat 2.7kg. Risau sgt. Doc trus buat appointment dgn doc pakar utk pusingkan baby balik esok harinye. Seharian tu dok risau, pelik cmne la dia boleh pusing balik dgn size mcm tu. Sy suka yoga, jadi sy ikhtiar maternity yoga utk breech baby spnjng malam tu. Sambil2 pujuk baby sllu. Pastu, duduk letak ais batu bhgian atas perut. Sbb baby akan rasa sejuk dan dia akan ubah posisi. Esoknya berserah la mcmna pun keadaan dia, masa jumpa doc pakar. 1st step scan, eh dah ke bawah balik. Syukur dlm masa satu mlm je dia kembali ke bawah 🥰

Baca lagi
3y ago

Agaknya baby nak blajar brenang tu. Hehe. Risau lak mikir banyak benda rupanya mengandung ni. Ibu rela pertaruhkan nyawa demi anak. Tetiba rasa sebak ingat mak. Semoga kita dipermudahkan segala urusan sepanjang mengandung & melahirkan nanti. Aaamiinn3.

VIP Member

Sy dari 5bulan bby kepala dkt atas setiap kali scan..smpai tempoh doc bg pilihan utk pusing atau czer ..kalau pusing nanti doc akn terangkan ..doc akn chek air ketuban dgn kedudukan uri..macam sy..air ketuban cukup2 lpas tu uri di depan..kalau pusing mungkin akan sakit sikit..doc terang risiko kalau pusing mungkin bby akn lemas atau terbelit tali pusat dkt leher..jadi sy amik keputusan utk czer..alhamdulillah semua ok..sis jgn stress ada masa lagi dia nk pusing tu ..

Baca lagi

Sy pun masa 29 weeks doc ckp songsang..dia sruh tggu 34 weeks utk scan balik..alhmdllh bby pusing masa 34weeks..sy hari2 pjuk baby utk msuk laluan..sruh hubby pjuk sama sambil gosok2 perut..lg satu sis kne rajin sujud lama2..kalau bukn waktu solat pun xpe..buat mcm kedudukan kita sujud..insyaallah allah permudah kn bby utk pusing..

Baca lagi

sy 34w baby msih transverse..pn perut kecik..37w nt repeat scan tgk kedudukan baby..38w da kne serah diri sb gdm on insulin..moga baby bpusing la bila smpai waktu...akak sy dlu baby transverse jugk sb perut dy kecik baby xleh nk pusing,last2 czer..

Ada akak indon sebelah sy hri tu. Baby songsang. Dh tu baby besar 3.99. Ada buasir lg. Kena breech. Nurse bising2 tepi katil sy. Kesian Jgk tgk nye. Lgpon tu ank ke3. Sy xde pengalaman. Tp apa2 pon sy doakan sis selamat bersalin normal 🤗🤗🤗

29minggu? Masih ada mase lagi tu puan. Insyallah baby akan pusing. Sbb sy 32minggu scan baby songsang. 36minggu scan baby da masuk laluan. Selalu2 puan dengar ayat2 alquran Sambil usap2 perut. Insyallah puan.

29w bby masih blh pusing sis...sy dlu 34w bby breech..doc bg masa 2w utk bby pusing...lpas 2w sy g jmpa pkar o&g..doc scan bby dh msuk kdudukannya dh

3y ago

Sy dlu pn takut gak sbb tkut bby xnk pusing...doc ckp jgn rsau bby masih blh pusing..lega la skit tp dlm hati masih lg risau..tiap2 hari asyik pujuk bby je suh pusing...hihi Skang dh 39w+..tggu masa je ni...

Hi , saya pun sama breech 29weeks , saya banyak kan berjalan . Alhamdulillah skrg 32weeks dah pusing balik dah .

Biasanya baby akan pusing sndiri kan. Sbb ms sy g scan 7bulan ritu Dr ckp baby akan pusing sndiri.

Semoga dipermudahkan urusan awak. Aaamiinnn3. 💗