Baby dlm kandungan kecik

Hi mommies. Nak tnya ada tak sesiapa pernah bersalin awal sebab baby dlm perut tak cukup berat. Boleh share pengalaman lepas baby lahir tak? Sy dh dapat date utk bersalin next week ngam 37weeks and skrg 36weeks berat baby masa scan td bawah 2kg. #bantusharing

1 Balas

Anak first sy elective czer 36w. Kena czer sbb asymmetrical IUGR. Maksudnya, baby yg xikut growth chart pregnancy dan size kepala dgn perut xsama. Perut anak sy lewat dlm few weeks tp ukuran kepala ikut weeks pregnancy. Kena tahan ward almost sebulan jugak. Tiap2 hari pantau dgn CTG. ngam 36w, doc plan czer terus. Alhamdulillah, anak sihat dan dh nak masuk 8tahun. Tp size agak kecil berbanding usia dia.

10mo ago

Detect dekat klinik swasta masa buat scan utk 5D. Perut baby saje yg tak ikut minggu tp bahagian lain ikut tumbesaran minggu. Masa tu 32weeks. Then refer klinik kerajaan n OnG hospital gov. Diorang suggest utk bersalin 37weeks.