Ada mommy2 yg kena covid tak time pregnant

Ada risiko tak utk kandungan?ada tak pengalaman mommy2? Baru fisrt time pregnant n lalui benda ni..

14 Balas

saya pun kena bulan 3 hari tu, risau gila sbb hilang deria bau , badan bisa sangat, batuk selsema.. tapi alhamdulillah baby okay je. if dh tk tahan sangat bisa² badan tu baru saya makan paracetamol. selagi boleh bertahan saya tahan je lah. sbb tk nk lah asik makan ubt tahan sakit. and mindset kita pn doa je baik² untuk kita and anak. insha'Allah everything okayy, yang penting kena inform dekat nurse. ikut badan juga kalau rasa tk boleh go , pergi je hospital . jangan ikut badan org lain. sebab badan kita , kita je tahu mcm mna kan.

First of all , sis kena inform nurse yg jaga sis keadaan sis . Kemudian mereka akan buat next step untuk sis . Pregnant mom ada extra care bila covid ni untuk refer terus hospital . Saya masa trim 2 sah positive . Inform nurse jaga saya then buat swab di kk yg buat cac untuk confirmation dlm sistem mereka . Dan mereka pantau saya & baby . Incase jadi apa2 , alhamdulillah semua baik walaupun deria tiada . Sesak nafas tiada . Baby pun okay . Jangan amik mudah ya sis sebab lain orang lain risiko dia untuk ibu & baby .

saya masa second trismester dlu, masa tu 5 bulan.. so far saya xde simptom yg teruk melainkn demam masa hari first dpt tahu positif, selsema dan batuk, saya just makan ubat panadol 500mg utk turunkn suhu dan senggal2 badan.. selalu monitor suhu, oksigen pakai oximeter dan buat penilaian kendiri kalau rasa oksigen drop bp tinggi segera ke hospital atau cac berdekatan utk pantauan lanjut.. saya ada juga makan vitaman c bykkn minum air masak.. alhamdulillah baby dan saya sihat

saya 🙋🙋 masa 1st trimester dlu. alhamdulillah kandungan xde jadi ape. simptom x teruk sgt. mybe sbb sye dh complete booster. cuma hilang deria rasa , batuk, selsema n sakit badan je. just mommy kalau rasa sesak nafas terus call hospital. jgn stress². enjoy je kuarantin kt rumah. saya cuma makan panadol biasa yg 500g jer. standby air badak dkt rumah tpi minum nye seteguk dua je. hari² buat swab test.

2y ago

haah. sampai tye husband, masa tdo ade belasah sye ke 😂😂😂tpi mcm sye simptom keluar dlu, lps tu positive nye 1 hari je. esok nye dh negative balik 😅

saya baru habis quarantine semalam. jaga diri, kalau ada apa apa terus call cac. minum air kosong banyak, makan jgn tinggal, mandi kerap. saya still +ve tapi habis quarantine sbb dalam badan still ada ada virus cuma virus dah mati. rileks je sis jgn murung jangan stress, maybe kita akan ada long term covid, tapi inShaAllah tak ganggu bayi dalam perut :) semoga Allah berikan kesembuhan

Ada sis saya pernah lalui pd usia kandungan ke 3bulan Positif covid demam 4hr berturut & batuk hampir sebulan Ubat yg blh ambil masa pregnant doc ckp paracetamol is ok, ubat batuk boleh tp tgk brand yg selamat ye Blh refer doctor ye Alhamdulillah slps baik semua akn semula cuma ambil masa utk recovery bdn jd lemah skit Inshaallah mkn mknan yg sht2 ye

Saya kena covid time week 25, terus call kk inform nurse saya. So dia boleh reschedule appointment. Alhamdulillah baby sihat je, symptom saya pun just sakit tekak n batuk. Takde demam dan sakit2 badan.. yang penting minum banyak air kosong, rehat banyak2

sye mse awal pregnant..dapat tahu pregnant,terus demam terus alahan tiba2 covid😂 merasalah jugak takde deria rasa dan bau tu...dah hari last kuarantin baru admit ward sbb badan lembik sgt kurang air..

saya masa 8w dulu .. saya fikir positive dan baik² sahaja. saya kuarantin di rumah dan cuma dibenarkan makan paracetamol je. alhamdulillah semua nya baikk2

pernah mase 9w. batuk teruk, doc pantau je, ubat pn dorg x bg makan mase tu 🤣 lps 2w br sihat sepenuhnya. mase tu amalkan mnm air lemon je tiap hari 😅