sakit gigi

ada petua tak untk pregy mumy yg sakit gigi , selain berkumor dengan air garam ? sakit pandai datang sndri ?

14 Balas

Pengalaman sy hri tu ..sakit gigi berlubang first doc tampal je dulu tuk sementara ..lpas tu rase sakit semula smpai gusi bengkak then sec choice kena cabut...tp bila gusi dah sakit cucuk bius pon tak jalan sgt ..still rasa sakit masa cabut tu .huhu ..lpas sminggu tu alhamdulillah trus taksakit ...kesimpulanya jagalah ksihatan gigi huhu peringatan tuk diri sndri jugak

5y ago

gigi sya ok ,tb2 dlm kndungan lanjut ni pandai sakit , dokter tak sruh cabut pula dah ..

G klinik tp klau takut boleh try lumatkn bawag putih cmpur garam letak je kt area y sakit.. banyakkan minum su2 sebab kurag kalsium antre punce gg sakit mase prgnant. Sy mase penah kene mase awal2 pregnant try bawag putih 2 lah Alhamdulillah hilang smpai skarag dh masuk 24 weeks..

5y ago

nanti saya cuba

beli ubt kat farmasi jerr sis yg titis kat lubang gigi tu...klu sy tampal guna kapas kecil sumbat dlm gigi..mmg ok juga laa..x la menderita sgt..😅 mmg sengsara if sakit gg time prgant,sy prgnant ank ke6 ni bru ada sakit gg..prgnant sblm2 ni x perna kna sakit gg😅😅

Berkumur dgn air sejuk ..mmg sakit gila tp nti makin elok..msa sy pregnant gigi blubang..sakit dia dtg suka hati ..tp ad time dia bila tdur dia bdenyut then rasa mcm nk tmbuk jee muka ni sakit sangat..sy pun trus kumur air sejuk ..mmg sakit gilaa tp after tu bole laa tdur

5y ago

Cubalaa air sejuk tu ..and ltk bunga cengkih pn ok jgk tp mnis tulaa..sy smpai skrg xcabut lg gigi tu ..tggu hbs pantang btu cbut..mse sakit tu mmg xleh tdr mlm skt sgat

Boleh try nutrilite calcium mag d. Bagus juga utk ibu n baby. Tapi saya belikan utk mak sbb dia sakit gigi berbulan tak lega tapi lepas makan calcium beberapa hari dah elok tak sakit lagi dah. Kalau sis tak berani ambil boleh jumpa doktor 😊

5y ago

sbb sya pun dh dekat due skrng

Kena pergi klinik. Klo gigi berlubang kena tampal. Gigi rosak kena buang. Klo jangkitan kuman di gigi bleh effect kandungan. Pemeriksaan dan rawatan di klinik gigi kerajaan, percuma utk ibu hamil. Bawa buku pink.

5y ago

Oh da third trimester ea? Haah mmg xdigalakkan lg2 klo nk dkt due kn? Huhu kumur2 air garam je la klo cmtu. All the best sis.

Kalau sakit berterusan lebih baik pergi klinik..mcm saya sakit dtg sekali sekala saya amalkan minum susu setiap hari tanpa skip insyaallah ok..mybe kurang kalsium dlm bdn tu..

5y ago

baik lah

Dh pernah merasainya masa kandungan 7bulan,,g klinik doktor ckp xleh nk cabut @ tampal..kena tunggu pas hbis pantang baru blh..berhuhuhu je la tanggung sakit...

5y ago

mcm tu lah sya tnya hritu , tak boleh cabut kena tahan jer lah huhu

Better sist refer klinik gigi. Sbab doc tmpat sy ckp kalau sakit gigi trus check ke klinik gigi..😅

5y ago

Kdang2 kalau gigi trlalu sakit dan bengkak..mmang doc dkt klinik gigi xkan bgi tindakan trus..slalu dorang akan sruh tunggu. Hurm

Letak vicks kat gusi dan gigi tu..hilang tu..meludah lah kalau ada airliur..Jangan telan vicks tu.

5y ago

Ya kat area yg sakit tu..mcm sya sapu kat gusi dan guna kapas korek telinga cucuk vicks tu kat celah gigi yg berlobang.