Buah Tembikai

Ada org ckp jgn makan buah tembikai masa pregnant,sbap xelok..ade yg pulak ckp boleh mkn tembikai..ishh mane 1 nie yea.?? confused laa ?

35 Balas

Semua jenis buah elok dimakan masa hamil, cuma jgn ambil berlebihan...sbb semua bnd klu Kita mkn berlebihan pun boleh mendatangkan keburukan...mkn lh berpada-pada.Durian pun boleh mkn sbb ramai kata jgn mkn...sbnr nya boleh mkn tapi dlm kuantiti yg sptt nya, klu blebihan mmg x elok sbb durian tu kan manis...bnd manis klu blebihan nanti naikan kadar gula dlm darah , Kita juga yg susah...so, bpada-pada lh mkn masa hamil.

Kita awal2 preggy dulu xleh nak masuk nasi dgn ayam. Makanan harian buah2an dgn sayur2an je. Tembikai 1biji besar utk sehari makan. Tp tulah tak semua org sama. Makan je apa2 yg blh bagi tenaga utk ibu n baby. Katanya buah durian pun xleh nak makan jg sbb panas katanya, tp kita mkn jg sbb hantu durian tp amount in moderation lah.😊

Haha sy ada gdm jgk tp dgn tembikai xblh nk elak.. Sy mkn je mcm xda mslh.. Tembikai sy bca dlm apa tah kata bgs untuk bg byk air ketuban kita klu x silap sy.. Alhamdulillah xdak mslh apa la sy mkn.. Klu nk ikut kena mkn 1 ptng kecik je.. Sy ni kira dh langgar peraturan la bab mkn.. 😅😅

4y ago

Hahahahaha... Ni pon nak beli tp tmbikai tgh mahal la plk.. 3.50 sekilo.. tggu trun skit baru beli.. teringin betoi.. makan sejuk² pergggghh nikmat x terkata...😜🤣😂🤣

I pergi kelas antenatal dan doktor o&g yg bagi talk tu kata “takda buah (selain durian) yg akan memberi penyakit.” Tembikai specifically, bagus utk ganti air dalam badan sebab kadang2 kita ni minum air bukan disiplin sangat kan (jujur je la) .. 😝

Bgantung pd ur antibodies..ada ibu mengandung boleh mkn tembikai mcm biasa, ada org cannot. Sb sy pnh kne tegur masa mkn buah tu, m.cik tu ckp yg tembikai ni buah sejuk boleh buat keguguran tp alhamdulillah sy mkn je bila tekak ni ngidam nak tembikai. 😅

kalau saya amalkan. tembikai dan jambu batu... jambu batu untuk hb alhamdulillah hb sy ok.. semalm pergi klinik hb sy 11.5. kalau tembikai pulak bgus untuk tambahkan air ketumban. saya amalkn dua jns buah ni je. lain mmg tak makan..

3y ago

Boleh tahu kenapa xboleh makan jambu batu bila dekat nak bersalin?

hahahaha sy spnjg pregnant mkn buah tembikai elok je... Lahir je ank putih gebu.. Dia lagi putih dari kami.. dh mcm ank cina.. Buah tembikai tu elok laa, hb pun maintain jee xpernah drop bwh 11... Tanya doc lah sis

tak ada masalah pun tembikai sis. melainkan sis ada alergic tembika dari sebelum mengandung lagi. saya masa mengandung suka makan tembikai, legaaa tekak. hehe. yela, bila mengandung ni kan cepat panas.

Saya dekat hosp, semua yg nengandung kat sini makan je tembikai.. doc kata bagus utk banyakkan air ketuban.. klu air ketuban kering nanti baby xder oksigen..huhuhu

Aahla..sy pon dengar bende same.ade kate elok sgt mkn tembikai dan lg sesetengah org kate angin bile mkn tembikai..konpius la dibuatnye bile byk sgt pendapat😂

5y ago

Mksudnye..tembikai tu angin mcm nangke la?tembikai elok makan u tambah air ketuban ye?