Sedikit keluhan drpd saya

Ada ke yang makin makan ubat tambah darah makin low hb? Saya makan zincofer 9.7 turun ke 8.7 . Mkn maltofer makin turun 8.3 . Mkn iberet dr 9.2 makin turun ke 8.6 . Mase mula buka buku pink okk plk 9.7 pdhl mase tu sy x jaga mkn langsung. Result thalasemia sy still pending. Tp sy mmg xde history keluarga thalasemia. Spjg sy ambik ubat tambah darah sy jaga makan ketat sgt. Sayur protein sy ambik byk. Kopi teh coklat milo semua sy dh x ambik sejak ngndung ni. Sy rasa nk give up je

33 Balas

mommy, sy 1st time mom. dah beranak 7m lepas. tapi apa yg sy boleh share, sepanjang pregnant, setiap kali makan kat kedai, sy akan order limau kosong ais. kat rumah kalau terasa nak manis, saya bancuh sunquick oren tp tanpa gula, kosong gitu je. supplement sy cuma makan obimin yg kk bekal kan. hb sy paling rendah 12, paling tinggi 15. limau n sunquick tu vitamin c. vit c bantu utk serap lebih banyak khasiat setiap apa yg mommy makan. mommy dah jaga makan dengan baik, tp mungkin badan mommy takcukup kuat utk serap segala khasiat tu. jadi mommy perlukan agent penyerap utk badan. vit c lah agent nye. try minum limau kosong & sunquick kosong mommy. semoga serasi dengan mommy ❤️

6mo ago

sy consume obimin 1 kapsul skali mkn utk vitamin pre natal & iron tab 2 kapsul skali makan utk Hb low .. sy consume smua Tu sblum makan Dan sy amek wktu subuh (bukan dlm Bulan puasa) sblum makan dgn sunquick kosong suam .. kdg kdg je sy amek caffein Tu pun sbb tringin sgt NK mnum alhamdulillah Naik la sikit hb sy Tu nmpak la jgk progress Nye drp x naik langsung ..

hai sis.. pernah cuba x mkn kurma dan chia seed? sbb sy dh try mmg mnjadi.. cuba la.. sblom nie dh try semua tp x mnjadi.. syur, kerang, mknn laut, limau + ubat, semua x mnjadi.. last2 sy try mkn kurma je n minum air rendaman kurma pastu chia seed sy x tinggal.. Alhamdulillah hb okey dari 10 ke 12.. sy pom dh try suggest dkt org, mnjadi.. utk yg ade kncing mnis pom jgn sesekali tggl chia seed sbb utk kawal gula dlm drah.. tp kne amalkn selalu la, jgn skip.. jgn jga ketat sgt sis bab2 mkn nie, nnti stress.. cuma elakkan kafein ya.. jgn stress2 mom.. 🥰🥰

6mo ago

okey sis.. lgi satu buah yg tinggi vit c pom jgn lupa mkn ya mcm epal hijau, merah, oren n sbgnya utk penyerapan zat besi.. 😊

sy awal buka buku pink hb 12.5, skrg 28w hb 11.7, selama mengandung sy tak pernah minum ubat tambah darah kk bgi zincover mmng sy tak nak, sy tak ambil ubat dr kk sy minum blackmores pregnancy gold tu calsium +D3.. sy makan buah naga untk cegah sembelit, yogurt Berry, susu kedelai dan sate kambing.. tak da gdm, BP jg cantik.. usahakan cukup tidur.. skrg sy sering buat jus buah naga + oren je, kadang2 buat jus delima jg untk kontrol hb spya jgn tambah turun.. klw minum ubat lain lg sy macam tdk ngam..

6mo ago

sama lh Kita hanya consume blackmores pregnancy Dan calcium saja... serta minum susu HL

Saya baru lepas ambik darah lagi. Samalah sis, memula elok je 11.3 first checkup xmkn ubat pape lg, then dpt iberet hb jadi 10, tukar ke maltofer naik sikit jadi 10.8 , sambil tu saya minum calla milk strawberry/chocolate sepupu bg, alhamdulillah hb jadi 11.2 , lepasty stop kejap callamilk dlm 2 minggu, sekali harini hb jadi 9 je, haih padahal maltofer tu dah kuat dah ubatnya. Nak kena sambung minum calla milk kot huhu

6mo ago

Saya amalkan callamilk sehari sekali sahaja, sbb saya minum susu hl + kurma juga, jadi sehari 1 sachet je

Sy xleh mkn zincofer, muntah2. iberet pun awal2 muntah & sakit kepala sbb ada mkn antibiotik sama untuk simptom kencing kotor. 2x drop hb. skrg dah xmkn antibiotik boleh mkn iberet. harap2 hb naik sbb nak jumpa doktor esok ni. 🥹mkn ubat zat besi + mkn mknn yg xganggu penyerapan iron utk badan. sy doktor minta stop dulu minum teh, coklat, milo, soya dll yg boleh ganggu zat besi serap ke bdn. hb sy: 13.2 - 12.3 - 11.1 - 10.8

6mo ago

ramai suggest sy mkn jus delima & buah jambu batu bagi naik hb.

Alhamdulillah saya makan zincofer ok ja maintain 11 ke atas... biasanya lepas makan zincofer sy minum air limau atau makan oren untuk penyerapan yang lebih berkesan. ..ini kandungan anak ke 4 memang sy ambil zincofer dan amalkan apa yang nurse pesan suruh minum bersama air lemon atau limau. jangan ambil kafein atau susu selepas makan zincofer atau sebelum.

Sama lah macam saya dulu. Segala jenis ubat nurse bagi, HB makin drop. Last2 amek darah, doctor kata badan saya sekarang memang tak boleh absorb apa pun yg saya makan. Tapi sel darah cantik. So xperlu risau. Pregnant yg ke2 aritu sy makan sangobion beli sendiri. Alhamdulillah paling rendah pun hb 10.9. Sebelum bersalin HB naik sampai 12.

6mo ago

Ye. Tapi sangobion sesuai dengan sy. Hb paling rendah 10.9. Nurse pun xpaksa sy amek ubat lain as long hb cantik. Sebab history baby 1st, HB turun teruk bila mkn ubat klinik. Hehe

asalnya hb saya 12, makan obimin eh turun. pastu nurse suggest tukar iberet. pun makin turun. tapi masa preggy saya alahan banyak makanan. saya makan sayur je. jadi masa trimester kedua hujung, saya dah boleh makan. saya makan ikan, seafood, ayam and apape je makanan yg boleh naikkan hb. syukur hb saya naik and terus naik.

6mo ago

seafood ae..bole try ni..thank sharing

hb 36 mggu baru naik 11.8..try tnya doktor awak..sy pernah nampak post sebelum ni..dia makan iberet 2biji 1hari..sy try minta benar doktor mkn 2biji iberet 1 hari..naik..biarpun sikit naiknya..yg penting ada berubah..sekrg 37 mgu..tiada cek hb lg..tunggu 38 minggu..baru cek balik hb..

saya pun sama, masa buka buku pink hb 10.8, dr. suggest mkn iberet 1x sehari utk naikkan hb, 2nd checkup turun 10.7 pula.. jd dr. naikkan dos iberet 2x sehari.. 3rd checkup makin turun kpd 10.6.. skrg dr. suruh try mkn maltofer 1x sehari.. harap2 ok lah, lps raya nk checkup semula...