Sedikit keluhan drpd saya

Ada ke yang makin makan ubat tambah darah makin low hb? Saya makan zincofer 9.7 turun ke 8.7 . Mkn maltofer makin turun 8.3 . Mkn iberet dr 9.2 makin turun ke 8.6 . Mase mula buka buku pink okk plk 9.7 pdhl mase tu sy x jaga mkn langsung. Result thalasemia sy still pending. Tp sy mmg xde history keluarga thalasemia. Spjg sy ambik ubat tambah darah sy jaga makan ketat sgt. Sayur protein sy ambik byk. Kopi teh coklat milo semua sy dh x ambik sejak ngndung ni. Sy rasa nk give up je

33 Balas

Ubat yg sy makan selama hamil.. -Obimin ( HB tak naik langsung ) -Iberet ( Naik sikit je ) - Zincofer ( Naik sikit, tapi disebabkan ada alahan trus stop dan tukar ubat lagi) Last ** 34weeks ** - Ferrous Fumarate + B Complex + Vit C + Acid Folic ( Hb dari 9+ naik sampai ke 12.2 )

sya Mkan Zincofer mentain 12..tpi berat trun 1bulan 2kg.. kena tukr yg 1 lagi ubat.. selera makan kuat snggt lps tu hb trun jdi 11... brhnti mkan Yg tu,mkan balik Zincofer,tpi hb xnaik sdh 11 sja.. huhu lagi 1bulan nak brsalin sdh sya..

selalu makan ubat tambh darah dgan air limau kasturi... saya buat mcm tu berkesan.. dari 10.8 naik 11.3.. makan sebelum tido.. mcm saya.. saya buat air limau kasturi tu sejuk skit.. kalau air suam tak boleh telan.. cuba lah ya

saya makan zincofer juga, makin turun. tapi haritu saya makan jambu batu, naik tinggi balik. cuma kalau ada minum susu jarak 2jam, coffee elakkan. time bukak buku 14.1, 13.6, 13.5, 13.3, 12.8, 11.8, latest 13.2

6mo ago

saya pun tak expect boleh setinggi ni 😅😅 tapi saya makan je semua, cuma pantang manis sebab gdm😂

sy mkn obimin tp drop lps tu tukar zincofer naik cntik n klinik tukar obimin semula tp sy decide beli sndiri kt luar zincofer😅...dorg thu hb nk cntik je xkn nk slhkn vit tmbh drh kalau hb kita low😪

try makan obimin sis, mula buka buku pink hb sy 12.5. sekarang dah 30week hb 11.8 turun sikit tapi cantik lagi. sy takleh telan zincofer. sil suggest makan obimin

sama la.makan ubat tambah darah hb lagi turun ada lah,dah la jadi sembelit.So sy minum air pati delima je,hb mencanak,buanv air besar pun lawas 😁

Try iberet sis, pd masa yg sama mkn bayam, jambu batu.. avoid kopi teh .. sy thalasemia trait.. Alhamdulillah sepanjang mengandung hb 11, ke 13

try sangabion ... biasa saya makan sebelum sarapan dgn kalau lupa saya makan sebelum tido malam dlm seminggu darah naik dari 9 pergi 11.5

boleh try injection monofer ambil di klinik swasta.. skrg sy tak jaga makan dah, hb akan naik sikit2 . injection tu skali je