untuk elakkan darah tinggi

ada ibu2 hamil yg di bekalkan ubat ni? sy ada baca di google kajian pada haiwan ada kesan pada janinya. ibu2 yg mngamalkannya blh share pengalamn bile ambil ubat ni? terima kasih 😊

untuk elakkan darah tinggi
11 Balas

Saya tak amik ubat ni tpi saya amik metformin (gdm on ubat). Ubat yg saya mkn tu pun ada buat kajian atas haiwan dan ada kesan. Anak saya dua jari kakinya bercantum. Bila check up sebulan tunjuk dekat misi, misi terus ckp " awk mkn ubat met byk sgt ke?" .. Dktr pun ckp benda sama.. Jdi saya sarankn sis bertanyaa dekat dktr tntg kesan sampingan ubat ni.. Sstgh dktr tak thu dan mereka tkkn bgthu .. Kajian terhadap ubat metformin tu baru dibuat tahun 2018 ( boleh google)

4y ago

betul tu... trm ksh sis atas nasihat yg diberi 😊

pada manusia takde kesanya klu doktor yg bagi.doktor takkan suka2 bagi ubat pada ibu mengandung klu takde masaalah .sya dari awal2 ngandung smp nak bsalin kena makan ubat ni sebab darah tinggi.dah lepas bsalin dah tak mkn lagi dah sebab darah pun dah ok maybe sebab ngandung je kot.Alhamdulillah bby sy skrg dah 7 bulan sihat walafiat .so jgn skip mkn ubat.

4y ago

sy dktr bg atas sebab obesity dan umur 31🙈. sy punya bacaan drh nrmal. trm ksh share pnglmn anda 😊

sama sis sy pun makan ubt ni, dokter pakar yg bagi..sbb berat sy dah 110kg obes n bahaya utk kandungan..ubt ni sy makan dr 12w smpi la skang dh 35w alhamdulillah xde pape.. kalau dokter bg bg pecayela xde pape dr kte nk mkn bukan2 yg beli online tu.. insyaallah doa baik2 ye sis..

4y ago

baik sis. trm ksh ats perkongsian sis 😊

sy pernah makan ubat ni masa pregnant tahun 2016 dgn pregnant kali ni... ubat ni setahu sy ape yg doktor ckp utk kuat kan janin..utk elakkan darah beku..tapi nanti 36 minggu cmtu doktor suruh stop..takut kalo² kena czer boleh menyebabkan pendarahan..

4y ago

trm kash ats sharing anda 😊

xpyh nk google ubat2 yg dtg dri Doc...ad sbb knapa Doc sruh amik...sy pun mkn ubat ni, sbb prnh ggur...sy start dri 8w lg smpai skrg 31w...Alhamdulillah xdk msalah pun...jntung smua ok ja...jgn dgr kta org yg bukan pakar...

4y ago

baik sis. trm kash atas perkongsian 😊

sy pernah ambik ubat ni dan xlama kemudian doc suruh on mtf jd , dalam 2 bulan cm2 sy dpt gastrik teruk smpai kena admit kt dan warded 2 hari hampir jd suspek pre eklampsia sb ada protein dan tekanan drah naik tinggi

4y ago

2 bulan je sb masa warded doc semua suh stop ubat dua2 tu alhamdulilah da ok

sye tngh mkn ubat ni sbb ade history gugur lebih 4 kali.. alhamdulillah stakat ni okey2 sahaja mkn ubat ni.. skrg kandungan bru 13w 3days.. kne mkn ubat ni smpai bersalin nnti Doc bg tahu.. and mkn pada waktu mlm..

4y ago

sy baby pertama😊 11w dktr dah bekalkan sebab obes dan fktr umur..mkn smpai bersalin juga dktr pesan..trm ksh atas sharing 😊

sy kne maek ubt ni dr 9th weeks sbb bp tggi..dktr kate essential hypertension..so kne start ubat cair drh ni plus calcium..now dh 22 weeks..alhamdulillah so far ok je..bp u tggi gak ke?

4y ago

sy bp ok. cuma dktr kata risiko sebab obesity. bmi x cntik. trm ksh ats pnglmn yg di beri 😊

sy pn ambil ubat nie sbb sy pnh ada history baby meninggal dalam perut tahun 2019.. skrg tgh prgnt 32 weeks.. alhamdulillah so far sy ambil ubat nie ok je..

4y ago

sis ambil start berapa week?

Saya xpernah makan. Tapi kalau doc yg bagi saya makan je. Sebab doc lagi memahami

4y ago

memg dktr lbh tahu. tp pernh terjd pada sy ubt yg dktr bg x sesuai dgn sy. msa tu sy 50/50. jd sy ingin minta pandgn dan pndapat sis2 semua 😊. trm ksh atas perkongsian