Masalah Keputihan

Assalamualaikum & selamat petang mommy² semua ? sy nk tanya, ubat keputihan ni ok tak untuk keputihan bg ibu hamil, sy dh terima rawatan dari Kk, doc bagi ubat ni, tp ada jugak yg bgtahu sy, elakkan pakai ubat ni tkt ada kesan sampingan, sy pn jd takut nk guna, sbb keputihan sy teruk dh ?

Masalah Keputihan
79 Balas

Masalah keputihan during pregnancy berlaku atas faktor hormon. Biasanya keputihan disebabkan hormon xda la smpai bwarna hijau. Tp kalau smpai on ubat2, bagus ambik langkah mencegah keputihan tu btukar wrna hijau n gatal2. Sy share sy punya experience based on advice dri pakar sakit puan 1. Cuci miss v guna air jer.. xpyah pkai pncuci mcm2, or apa2 sabun.. 2. Elakkan pkai pantyliner setiap hari. Kalau xselesa dgn keputihan kt panties tu, tukar panties selalu.. (sy bawa 2 ke 3 helai panties dlm handbeg especially ke tmpt kerja.) 3. Jaga pemakanan. Elakkan makan makanan yg boleh myumbang kepada keputihan dgn kadar yg banyak.

Wslm. Baik pakai. Ikut saranan pihak yg berwajib. Setiap orang lain kesannya mengikut badan. Sy harap puan x ambil risiko untuk kandungan. Sy pn pnh pakai bnd ni. 2 kali kerana masalah keputihan. Keputihan ni bahaya semasa kita melahirkan. Ubat ni utk control keputihan tersebut. Insyaallah, xde pape. Ms sy pakai pn, ubat tu seolah mcm mengumpulkan keputihan dan keluar semasa kita buang air. Jaga kebersihan selalu. Doa sebanyak mungkin dan usaha sehabis baik. Semoga Allah selamatkan ibu dan bayi. 😘

4y ago

Terima kasih sis 😊 In shaa Allah sy dh guna, masa kencing tkumpul kputihan keluar.

Bila keputihan teruk sangat memang doctor bagi ubat ni. Cuma sis jangan guna picu dalam kotak tu..masukkan sendiri ubat tu atau minta tolong suami masukkan ke dalam. Buat masa nak tido malam. Sy keputihan memang teruk sangat sb warna hijau. Alhamdulillah dah ok skrg. Byk minum air putih dan follow ckp doctor. Kadang org sekeliling kita ni byk doctor tak bertauliah sis..better follow je apa doctor cakap😊

4y ago

Yep btl2😊

Sy dh pkai 5 kotak dan mkn ubt mkn tpi keputihn still ttp ada jgk mmg doc ckp xde ubt cma dh pkai ubt tu nti kurg lh jgk tngok hormon jgk lah sis.. sy dh pent nk lyn GBS nie redha je.. mnis2 mmg sy xde mkn or mnum..sis pkai lah ikut pe yg doc dh saran kn.. mne thu berkesn ke.. now sy dh 31 mnggu 3 hri doc ckp nk bernk kna dpt kn antibiotik sb sy ada GBS so nie dh 8 buln tnggu ms je lh..

Kalau ape2 dr klinik ibu mengandung, InsyaAllah selamat sbb mmg khas ibu mengandung, dorg tau awk..sy byk kali pakai ni, alhamdulillah ok je..jgn risau k..😊jgn dgr sgt ckp org ckp effect baby la ape la..dh nama klinik mengandung, takkan dia nak bg ape2 yg mudharatkan ibu dgn baby, just pk +ve je k..hehe..

4y ago

Iye awak. 😊 In shaa Allah nnt sy guna ubat ni, moga² cepat sembuh dr keputihan. 🤲

Sy mse preggy pon de keputihan.. Doc bg ubt Yg sme dgn krim.. Seeloknyer rawat Dr awl... Sy kena mse nk dekat bersalin.. Xbole bt pe... Kena msok ubt Sblom bersalin.. Sedey sbb xdpt bf Bby.. Misi terus amik Bby msok nicu.. Yelah takot de jnkitan... 4 arie Bby sy dlm nicu.. So better cegah awal2 keputihan tu

4y ago

🥺🥺🥺 Ok sis, sy try guna ubat ni, bgs rawat awal. Tq sis 🥰

Sy keja farmasi. Sis ada fungal infection sbb tu doc bagi ubat ini utk merawat keputihan sis. Doc takkan saja2 bgi ubat utk wanita hamil. Ubat ni bertindak sbgai anti-fungal. Klau tak dirawat boleh beri masalah pada sis n baby nnti. Boleh google ‘keputihan semasa kehamilan’

2y ago

sis Ain Hero nak tanya macam mana ye sis dapat cari ke ubat yang sama? Sebab saya pun mengalami kejadian yang sama baru nak guna tapi ubat dah cair dalam pack tu...

laahaii..da doktor yg bg guna je la..nk dgr ckp org ke ckp doktor ni...haihh...sy pun pernah guna , tp masukkan dgn jari,bkn dgn batang yg disediakan tu ye..make sure semua cuci bersih..memang skali guna mcm xde kesan, tp gatal2 hilang..klu sekali x brkesan,nnti refer doktor balik..

4y ago

yogurt ori...susah jugak nk telan, x sedap. 😂 last2 sy guna buat blend dgn buah2, buat jus. hihi

Saya awl kehamilan pon kena infection pon doktor kk n private bg ney. . Skrg dh tk kena dah .. saya dh nak masuk 5 bln..yg penting lps buang air pastikan lap..pakai tuala bg kering. Tk ley lembap2 . Pstu doktor ckp jgn stress2 n jga pemakann. Wktu kena tu saya kurangkn mkn seafood

4y ago

Boleh sis suggest makanan apa yg baik utk elakkan kputihan ni ye?

Elok guna sbb doc da bg kan..sy msa pregnant dlu ada mslh keputihan n xdptkan rawatan..lpas bersalin ank trus kne kuning xsmpai 24jam..n terpksa msuk ward n doc bg antibiotics 48jam sbb ada kuman..dkat seminggu jgk pemantauan n ambk darah berkali2 kat tgn..syukur skrg dah sihat..💕

4y ago

Bahaya juga kalau keputihan ni 😌alhamdulillah awal di rawat kan. Effect pada baby lah kan, kesian baby 😢