Berpantang 3minggu

8th Apr haritu sy baru lepas bersalin dan berpantang dirumah family sndiri(sy ialah 1st mom). 3/4hari tu ok je jaga makan, berstokin apa semua. Tapi nak masuk 1minggu tu org rumah mcm dah tak peduli kan sy, sy start mandikan bby, kemas rumah sebab rimas sangat rumah bersepah. Macam2 kena buat and smbil pula jaga bby 😌 Sy btahan berpantang sampai minggu ke3 sahaja. Sebab tak dapat sokongan yg cukup. Dgn letihnya siang malam jaga bby 😭 sy cuma nak tidur yg bkualiti sjaa, cukup la 1/2jam. sy penat sangat. sy bukan mngeluh tapi sy cuma perlukan sokongan dari family sy saja😭 Suami jauh kat kl sdgkan sy bsalin dan bpantang dikmpung Tapi lepas hbis pantang minggu ke3, sy rasa sy dah mcm kurang penat 😃 Tapi sy risau badan sy dimasa tua nnti 😭 ada siapa2 boleh bg pendapat/sokongan/pandangan tak dgn kes sy ni? Terima kasih ❤️

2 Balas

Sy anak sulung, lepas 2 minggu dh mandikan bb. Sebab luka episotomy cepat baik and masa tu dh sihat. Anak kedua, tak pantang sangat. Sy takde koyakan, beranak normal Alhamdulillah. Mmg dipermudahkan sbb anak kena warded jadi mmg bergerak macam biasa. Balik rumah pun sy jaga baby kat rumah siang2 abb husband dh masuk kerja. Ulang alik kuning lg. Tapi yg sy tak tolerate adalah cara pemakanan. Sy makan makanan seimbang dan make sure sy stay hydrated dan makan byk protein, fibre dan iron. Pemakanan yg baik bantu badan awk pulih cepat. Bab tak cukup tidur tu, mmg sama lah sis. Anak menyusu badan, kalau husband byk tolong pun, malam pun sy kena bgn juga susukan. Cuma bila husband cuti, atau kerja lambat hari tu, siang sy pam dan tinggalkan suruh dia suap. Awk kena focus kesihatan diri dgn cara pemakanan yg sihat dan rehat yg cukup. Kena pandai curi masa nak tidur. Dapat powernap kejap pun cukup. It may sound cliche tapi skrg awk tgh ada anak sorg ni, sleep when baby sleep. Tidur je takpe. Benda lain tolak tepi. Baju tak basuh ke, rumah tak kemas ke pejam mata dulu. Dlm masa yg sama, start plan your life after pantang. Kena pandai cari shortcut, tips and tricks nak memudahkan kerja harian awk. Semoga awk cepat recover ya.

sy berpantang rumah org tua ...tpi smua buat sendiri sbb mak da tak brpe sihat ...sy yg kemas rumah, masak sendiri, jaga dua org ank sorg newborn sorg lagi 1y7m ..tkde pon nk berstokin param pilis.. sy cuma pkai bengkung n mustajab je ..langgar pantang bukan punca sakit tua ...cuma kalau boleh jgn angkat berat n terlalu lasak ...kalau nk sihat smpat ke tua amalkan la gaya hdup sihat smpai tua bukan amalkan gaya hidup sihat msa dlam pantang jee ..