Pregnt Positif Covid19(32 Week)

*31/5/2021* Aku terasa sakit2 bdn yg amat sngt sehingga aku mntk dihantar ke hospital HPD. *1/6/2021* Aku dpt tahu yg adik aku Positif covid, aku risau sngt2 tkot aku jgk sama positif. Aku inform pd staff nurse, mlm tu jgk aku bt swab test utk mendptkn keputusan. 2 ari aku dikuarantin kn di wad Sari. *3/6/2021* Keputusan swab test aku da kluar, nurse inform yg aku punye keputusan adalah (Positif). Masa tu aku xthu nk pikir apa dah, aku pkir ank yg aku kandungkan tu. Aku harap xde apa2 yg berlaku. Pihak hospital nk pindahkan aku ke HTJS. Hari yg sama jgk aku dipindahkan. *4/6/2021* Hari nie aku rase diri aku demam on/off , batuk. Penah nurse check suhu aku waktu 2pagi 40.0 suhu sehingga aku dimandikan waktu tu utk kebahkan demam aku. Utk hari keesokanyer tu , doktor check jantung bby laju dan penafasan aku laju dan dgn keadaan aku yg demam on/off doktor suggest kn aku utk pasang alat pernafasan dlm mulut. Doktor bg keterengan pd aku tentang alat pernafasan. Ini jalan yg terbaik bt aku ngn bby. Lpas dri tu doktor nk bercakap ngn husband aku tentang perkara nie, doktor akk tidokan aku dan memasang alat pernafasan dlm mulut. Ptg tu jgk aku dipindahkan ke wad ICU utk pasang alat bantuan pernafasan. Lepas dri tu aku da xingt apa2. Aku sedar lepas beberapa hari aku tgk perut aku da kepes , doktor buat emergency c-zer utk keluarkan bby secepatnyer. Lpas sedar aku still on alat bantuan pernafasan sehingga pernafasan aku kembali pulih. *13/6/2021* Hari nie aku da xperlu guna alat bantun pernafasan, aku da boleh bernafas seperti biase dan aku jgk telah dipindahkan ke wad biase . Aku diberi rehat yg secukupnyer , berpantang tanpa bby disisi aku, bby masih lg di wad NICU aku bersyukur bby swab keputusan ye negetif. *22/6/2021* Aku da boleh discharge tp bby aku esok hari nye bru boleh discharge. Alhamdulillah, semua berkat doa dan semangat dari husband dan jgk family. Allah da bg aku kekuatan utk aku kuat menghadapi dugaannyer. 🥰 Pesanan aku kepada yg tengah pregnant tu xksh la kwg pregnant bpe week pn kalau boleh hindarkan dri g mne2 kalau boleh cpt2 la amik vaksin. #1stimemom #firstbaby #babygirl

18 Balas

alhamdulillah... syukur.... slmt berpantang #kitajagakita #lindungdirilindungsemua