Pregnt Positif Covid19(32 Week)

*31/5/2021* Aku terasa sakit2 bdn yg amat sngt sehingga aku mntk dihantar ke hospital HPD. *1/6/2021* Aku dpt tahu yg adik aku Positif covid, aku risau sngt2 tkot aku jgk sama positif. Aku inform pd staff nurse, mlm tu jgk aku bt swab test utk mendptkn keputusan. 2 ari aku dikuarantin kn di wad Sari. *3/6/2021* Keputusan swab test aku da kluar, nurse inform yg aku punye keputusan adalah (Positif). Masa tu aku xthu nk pikir apa dah, aku pkir ank yg aku kandungkan tu. Aku harap xde apa2 yg berlaku. Pihak hospital nk pindahkan aku ke HTJS. Hari yg sama jgk aku dipindahkan. *4/6/2021* Hari nie aku rase diri aku demam on/off , batuk. Penah nurse check suhu aku waktu 2pagi 40.0 suhu sehingga aku dimandikan waktu tu utk kebahkan demam aku. Utk hari keesokanyer tu , doktor check jantung bby laju dan penafasan aku laju dan dgn keadaan aku yg demam on/off doktor suggest kn aku utk pasang alat pernafasan dlm mulut. Doktor bg keterengan pd aku tentang alat pernafasan. Ini jalan yg terbaik bt aku ngn bby. Lpas dri tu doktor nk bercakap ngn husband aku tentang perkara nie, doktor akk tidokan aku dan memasang alat pernafasan dlm mulut. Ptg tu jgk aku dipindahkan ke wad ICU utk pasang alat bantuan pernafasan. Lepas dri tu aku da xingt apa2. Aku sedar lepas beberapa hari aku tgk perut aku da kepes , doktor buat emergency c-zer utk keluarkan bby secepatnyer. Lpas sedar aku still on alat bantuan pernafasan sehingga pernafasan aku kembali pulih. *13/6/2021* Hari nie aku da xperlu guna alat bantun pernafasan, aku da boleh bernafas seperti biase dan aku jgk telah dipindahkan ke wad biase . Aku diberi rehat yg secukupnyer , berpantang tanpa bby disisi aku, bby masih lg di wad NICU aku bersyukur bby swab keputusan ye negetif. *22/6/2021* Aku da boleh discharge tp bby aku esok hari nye bru boleh discharge. Alhamdulillah, semua berkat doa dan semangat dari husband dan jgk family. Allah da bg aku kekuatan utk aku kuat menghadapi dugaannyer. 🥰 Pesanan aku kepada yg tengah pregnant tu xksh la kwg pregnant bpe week pn kalau boleh hindarkan dri g mne2 kalau boleh cpt2 la amik vaksin. #1stimemom #firstbaby #babygirl

18 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

subhanallah... alhamdulillah sis dan bby selamat.. sy pun preggy 33weeks..risau dgn situasi sekarang.. tp kena jg kluar p kerja.. cuma p kerja balik kerja jela.. x melencong ke tempat lain.. slalu jga jd kontak rapat dgn opismate tp alhamdulillah buat swab negative.. semoga allah melindungi kita semua terutama ibu2 mengandung.

Baca lagi

ya allah...tkutnya dgr😥 sy hri tu demam..dlm sehari tu demam on off , pinggang smpai ke peha semua sakit..klau lepas mndi je demam dtg blik..smpai tkut nk mndi..alhamdulillah demam cme sehari tu je..cme msih batuk n selsema ..pernafasan pun ok .. hrp2 la tkde effect ap2 pd baby..kdg2 risau sngt2 jgk..bnyk bnda trbyg...

Baca lagi
1y ago

Tanda2 awk sme dgn sy tp sy positif time pregnt 32mggu

TapFluencer

Allahuakbar. Bagus mommy beri kesedaran utk ambil vaksin. Alhamdulillah mommy dan bayi selamat. Allah maha berkuasa syukur moga mommy dan bayi sihat selalu.

Alhamdulillah Syukur Berat mata memndg berat lg bahu yg memikul bebanan Semoga puan & baby sihat Doakan sy juga agar melalui tempoh hamil dgn sihat…aamiinn

Baca lagi

alhmdulillah sis dan bby selamat.. semoga kita semua di jauhkan dr pnyakit nie.. takut rase.. selamat berpantang ye sis

syukur semuanya selamat &berjln lancar semoga sihat & bby doakan kita&ibu2 yg menanti due xlma g.

1y ago

Tq… in shaa allah 🥰🥰

alhamdulillah... syukur.... slmt berpantang #kitajagakita #lindungdirilindungsemua

Baca lagi
VIP Member

sedihnya rasa nak nangis. alhamdulillah sis dan bayi selamat. syukur sesangat

1y ago

Amin…. 🤲🏻🤲🏻

Kita sama,first mom,baby girl,positif covid,emergency czer..🙂

1y ago

Yeke… Alhamdulillah semua selamat

Alhamdulillah..selamat betpantang sis. sis berapa week masa tu?