time makan ubat

3 ubat ni sepatutnya bila masa yang sesuai diambil. . sebab nurse suruh saya makan waktu pagi masa perut kosong. . lepas saya makan ubat saya tak boleh makan apa2. . kalau makan , mesti muntah. . sedangkan saya tak ada alahan apa?. . pening laa macam nii?

time makan ubat
90 Balas

Saya makan sebelum tidur tapi kena jarakkan dlm 2 jam perut kosong sebelum makan ubat. Cth last mkn pukul 8 mlm, then 10 mlm sy makan ubat tu. Pernah jugak muntah beberapa kali so ready plastik je tepi katil. Cara sy, last meal tu mkn simple je jgn mkn penuh sgt, mkn nasi awl sikit dlm 6-7 mcm tu. Oh ya, sy consume ubat tu dgn air perahan limau kasturi + segelas air suam. Tapi kalau still muntah jugak rasa boleh minta saranan doktor utk tukar ubat lain. Moga dipermudahkan ye sis 😊

Sy mkn sebelum tido je tiga2 ubat ni.. hehe.. tp nurse prnh bgtau kalau nk penyerapan yg lebih baik, iron tablet tu makan sebelum sarapan pagi (masa perut kosong). Tapi sy tak boleh telan ubat tu kalau perut kosong.. sbb tu mkn sekaligus sebelum tido..

sy pn mkn jgk ni sy bgn pg2 masa suami nk keje tu.. lpas suami keje.. sy mkn ubt2 ni.. lpas tu trs tdo blikk.. hehe xde a rse nk mntah atau pepe... sbb mkn ubt ni xblh mkn dlu..tggu brpe jam xslap.. sbb tu sy tdo hahaha. kg klu bgn. prt lapar je hahaa

Tukr ubt la t jumpa doc ckp xleh mkn ubt tu munth trus ubt tu memg kna mkn time perut kosong try mkn ubt ngn jus oren lau sy tln ubt minum air kosong memg ase nk munth p than lah jap lps mkn ubt ambik biskut kering mkn 1keping rsa ok kit pstu rht jap

emm sama laa kita . da p klinik tukar amekk zincofer pon sama kalau makan kaa tak makan kaa ttp muntahh . walaupon takdak alahan naik pening nurse suruh try minum dgn air limau , sanquick dgn jus pon takjalan . sama ja bukan tu jaa terus cirit

Saya makan waktu pagi .. bgn2 je sy trus mkn . Minum dgn air sunquick .. so semntra nk sedia kan sarapn .. baru mkn .. so dari tu laa dpt jarak kn masa .. sebok kn diri n buat srpn .. kalau mkn ubt trus ddk relex comfom rasa nk muntah

Sebelum makan masa perut kosong..minum dgn jus oren kalo loya..sbab cepat serap dgn cpt dan Hb setiap bln akn cntik.. pukul 11pagi ubt ni sya makan..pastu mkn buah oren.. tnggu sampai 1jam baru makan nasi cm biasa..

Sy mkn obimin je sofar. Sebab doc ckp dlm tu complete segala vit n acidfolic. Tp rasa nk.tambah extra suppleme je sbb rasa mcm xcukup je utk baby haha. Mkn lepas breakfast dgn teo lemon madu so dat takde sgt bau zinc ubt tu

iron tablet dah lama xmkn.. sebb bila makan terus rasa pening.. yg folic acid n vitamin tu makan time tghari lpas lunch.. nk bg hb cntik amalkan jus delima n rajin makan anggur.. Alhamdulillah hb cantik lagi. 😊😊

sy mkn ikut suke hti je.. doc ckp yg pting jark dgn susu 2-4 jm.. sbb susu bolh hakis zat dlm ubat tu.. jdi sy mkn bila igt xmkn lgi.. sy mkn.. kdg mkn time mlm.. kdg mkn ptg ..kdg mkn suke hti .. 🤣🤣🙃🙃🙃

4y ago

Sama lah kitaaa😋