Zincofer and acid folid

Hello mommies skrg kandungan saya dah 13 weeks nurse kk dah bagi ubat zincofer, sebelum ni saya makan acid folid waktu pagi perut kosong tak pernah rasa nak muntah and sakit kepala. Bile saya makan zincofer waktu pagi time perut kosong, rasa nak muntah dan pening. Haritu saya lupa nak tanya nurse kk boleh tak amek ubat selepas makan. Ade tak mommies dekat sini yang tahu cara makan dgn betul utk perut mudah masuk angin and gastrik

7 Balas

saya pun dapat zincofer nurse bagi.. nurse pesan kalau nak makan, 1 jam sebelum makan atau 2 jam selepas makan.. boleh pilíh ikut kesesuaian kita.. kalau nak makan sebelum tidur pun boleh juga..

1y ago

Okay saya pilih selepas makan hahah dah kurang rasa mual tu btw tqsm mommies

sy pn dapt ubat yg sama....nurse ade sruh selepas makan tp jarak kn time tu dlm 1jam lebih bru mkn ubat tu ..tp nurse ckp if nk mkn sebelom tido pn ok..jnji mkn😅

1y ago

Terima kasih sangat sangat mommies🥹 oh jarakkan 1 jam baik saya akan cuba 🥰

kalau tak boleh mkn, minta je tukar ubat. kalau asyik muntah, atau mkn tak ikut cara betul takut ubat kurang berkesan..saya tak boleh zincofer, mkn iberet

1y ago

Alaa yeke sis tapi saya selalu minum sebelum pkul 11 am sebelum tu saya isi perut dulu. Sebab dekat ubat tu pon cakap makan ubat selepas makan 😅 itu yang confuse sikit dgn nurse kk. Pastu kan lepas berak perasan gak taik jadi color hitam macam charcoal 😂

saya mkn dulu, lepas 2 jam baru makan zincofer. nurse kata boleh je mkn dulu zincofer..30 minit sebelum makan..tp saya buat lepas makan (waktu pagi je)

1y ago

Tq mommies 🫶🏼

Saya mula2 dapat zincofer tapi, tak sesuai, tengah duduk saja2 je bole muntah..saya bgi thu nurse dpt tukar ubat..ke ibert

1y ago

sis , makan iberet okay ke ? sy mkn iberet pening, mual . sy sllu mkn sblm tidur .

Boleh makan sebelum tidur jugak. Saya tak sesuai makan zincofer. Doc tukarkan ke new obimin hihi

Sy prnah mkn zincofer sblum mkn. Perut jd sakit sangat. Gastrik. Terus tukar mkn sbelum tidur

1y ago

Kan samalah saya amek selepas makan je hehe