Mual Makan Ubat

Saya Selalu Rase Mual Lepas Makan Ubat Waktu Perut Kosong Pagi2 , Tapi Bila Saya Tak Makan Ubat Rase Ok Je . Boleh Ke Saya Makan Ubat Selepas Makan ? Sbb Saya Takleh Tahan Rase Perut Kosong Tu Nak Muntah

12 Balas

Saya pun macam tu juga. Kalau makan bila perut kosong, confirm muntah muntah. Jadi saya makan dulu breakfast (kalau nak makan siang), lepas 1.5 jam - perut rasa nak lapar balik, baru makan ubat. tapi ingat, kalau obimin, zincofer etc - jangan makan benda yang bercalcium (produk tenusu) beberapa jam sebelum dan selepas.

2y ago

saya baru lepas muntah2 lepas makan zencofer , ingat boleh amik time perut ksong 😢 pakej sakit perut sekali . lpastu sy mnum susu . . #baby1st

Awak makan obimin ke, kalau obimin mmg ubat dia akan rasa mual dan pening kadang bulih muntah. Saya pernah makan pagi, auto muntah. ahli farmasi yang saya mik ubat di kk tu ckp, kalau mual makan malam sebelum tido, Alhamdullilah saya okey, tapi kena jarakkan makan berat dgn makan obimin. Jarakkan 2 jam.

2y ago

ouh, mgkin kdg tak sesuai ke, kalau sis mual, try makan malam ke mcm mana.

kalau tak ok kan , cuba awak minum dengan air oren. inshaAllah ok , sebab saya pun sejenis takleh telan ubat , kalau telan je loya. saya cuba sulam dengan air oren , ok sikit rasanya.

sye dlu alah juge mkn ubat die brbau sangat kuat tpi sye minte tuka ubat mse mngndung,jdi sye tuka ke ubat iberet skrng dh ok sbb x brbau dn senang telan

Saya mkn slps mkn ..skrg sya tuka pulak sblm tdo bru mkn ubat.ubat ni x kesah bila2 boleh mkn tpi slps mkn tu amek masa 2 jam bru boleh…mkn iron

Kena mkn ubat ikut arahan.. Tanya balik klinik cara terbaik makan ubat.. bgtau masalah awak ni pada doktor nanti ye

2y ago

🌻

Dekat KK Sy Misi Bagi Makan Ubat Dengan Air Oren Kalau Minum Dgn Air Biasa Muntah Janji Kena Makan Jugak Ubat Tu ..

Nanti mintak doc ubat loya/muntah. Saye lepas dpt ubat doc x muntah dah

Klu mkn ubt slps mkn kena tgu 2 jam. Blh try mkn ubat sblm tidur juga.

2y ago

Ouh Baik , Semalam Try Dah Makan Sebelum Tido Ok Je Tak Mual

Boleh makan lepas makan. Tapi jarak 2 jam lepas makan