Air Gula ?

24hb ni minum air gula utk kali kedua ? Risau jgk hmm . Sbb mse prtama kali tu , sy ada termuntah cikit slepas minum sementara nk kne tggu 2jam utk ambil darah tuh ? Nak elak dari loya n muntah, apa perlu saya buat nanti ya? ?

23 Balas

Untuk elak kela minum air gula, elakkan minum milo atau minuman yang bergula tinggi sebelum jumpa doktor Saya pernah dinasihati begitu oleh kakak ipar saya. Malangnya saya hiraukan sebab macam tak relevan dan tak pernah kena pun masa anak pertama. Jadi, ada 1 ketika tu, sebelum jumpa doktor, saya minum milo sebab tak sempat nak sarapan, untuk lapik perut kononnya. Akibat atas kedegilan tu, tahap glukos saya tinggi dan saya disuruh minum air gula, dan dilarang makan atau minum (kecuali sedikit air masak) selepas itu Sudahlah minum air gula tu merupakan pengalaman deria rasa yang amat teruk, ditambah pula tidak boleh makan & minum untuk satu jangka yang lama, saya rasa amat tidak bermaya kerana anak pertama masih menyusu badan, baru umur setahun dan belum pandai berjalan, nasib baik bawa stroller, kalau tidak, mahu saya terus pengsan. Biasanya suami menemani saya, tapi nak jadi cerita, suami hanya dapat hantar kerana ada urusan kerja yang agak urgent ketika itu. Lagipun, check up biasa je... Dan tak pernah ada masalah pun Penantian selama 6 jam untuk makan & minum, dengan menyusu badan anak, di tambah tak sempat bersarapan, rasa nak pengsan tapi apa lak akan jadi pada anak jika pengsan, jadi kena tahan rasa nak pengsan tu merupakan satu pengalaman yang amat terseksa buat saya....i learned the hard way... Alhamdulillah

5y ago

6jam lma tu sis 😲

First time mnum msa previous checkup..masa mnum tu org ke2, so air gula still rse suam2 pnas lg..try nk teguk skli je tpi x blh..3x tguk x slap..mjur x muntah..lpas mnum dia sruh dgr cramah susu ibu hahaha tpi masa tu dh pning, tgk nurse yg ckp tu pun mcm berpusing2 😅 apa pun berjya than smpi ambk drah kli ke2..hrap2 result ok lah..x nk repeat

5y ago

Hehehe..sme jgk lh. Tk bolh mnum stu nafas 😂😂

Haa..sama la..nervous tau nak minum lagi skali nih..kawan saya ada bagi tips.. teguk sekaligus masa duduk..lepas habis terus berdiri n jalan..bagi air gula tu turun..haha..awal2 hari tu saya gulp sikit2..mmg susah nak habiskan..tapi saya suka air gula tu..sedap..n air gula tu bagi kita kenyang selama 2 jam tu..mcm energy drink..

5y ago

Ohhh.. Kk tmpt sy mnum smbil bdiri 😂 sbb krusi dlm bilik tu sume dh ada org dduk haha 😂😂

Sy lepas minum air gula, makan sebiji gula2 (better yg berangin sikit)..tp jgn dihabis kan pulak gula2 tu..just nk buat rasa loya tu hilang sampai ke tekak..then buang gula tu yer..& seteguk air sikit, jgn di diminum air sampai satu jug pulak 😅..

Sy pas minum air gula, terus pi tandas berkumur. Nak hilangkan rasa manis dalam mulut dan anak tekak. Sbb tu slh satu penyebab sakit kepala dan loya. Pastu sapu sikit minyak vicks kat hidung. Alhamdulillah, x muntah sepanjang menunggu 2 jam. 😊

5y ago

Ouhhh cmtu..baik2 😍 tq sis

Minum sekali nafas....jgn stop2....hehehe....akak ok je mnum Alhamdulillah .....dua kli mnum xde rse nk mntah.....tp yla lain org lain feeling dia kn.....tp tips dr akak...mnum sekali nafas.....jgn brenti2,tu yg jd nk mntah ....

5y ago

Ohhhhh😳 cmtuu.. heheh okay akk 😍 thnks bg tips

tmpt sy minum air gula kne puasa dr 10pm mlm sblm smpi lepas 2jam minum air gule.. n SN x kasik mkn @ minum la.. hahah.. nk try jugak minum sekali tegok. tp cwn beso nurse kasik.. nnt nk test hidu minyk angin lak..

5y ago

Haha btul2..sme lh kne puasa.. heheh

Sis puasa kol 10 mlm..kang esok pagi rasa lapar gile..bila mnum air gula tu rasa bertenaga..hehe..sdp tau.. Rasa mcm kordial pati je...dlm kepala jgn set bebukan..tu je tips...

5y ago

Hahaha tu lh psl 😅😅😂 haha in shaa Allah 😁💪 i will do the best kihkihkihh

nasip baik sy x mual minum air gula. malah suka lg. sedapp gila air gula tu 😂. sy minum terus smpai habis tnpa mual. terus kenyang. lepas tu minum mineral lg banyak2 😂

5y ago

Ohhhhh 😅

Saya xtau kali ni pregnant, saya rasa sedap je air gula. Dh hbs minum, siap hirup lg air gula yg tertinggal dlm cawan. Result gula belum dpt lagi ni. Berdebar pula nk tunggu.

5y ago

Hahaha..bwkkn bby tuh 😁😅