Baby kurang tendang

Hi mommies! Saya sekarang pregnant 32w. Harini saya puasa tapi sampai tengah hari je sebab baby kurang menendang. Lepas dah berbuka tengah hari tu pun still baby kurang aktif. Nak tanya mommies kat sini, kalau baby kurang tendang (belum cukup 10x sampai 9pm) tapi dia ada je bergerak, beralun, adakah normal? Atau kena pergi pac jugak? Sebab haritu pun baby kurang menendang sebab puasa tapi saya pergi pac, doc check baby normal je. Ada ke mommies yang pernah hadap situasi macam saya? 😔 #firstmom #ingintahu #bantusharing #newmom

3 Balas

Macam saya la hari tu. Siang hari saya sibuk, tak perasan ada gerak ke tak. Saya tunggu malam sebab selalunya malam paling dia aktif. Tapi malam tu dia tetap tak aktif. Saya risau sgt, esok nya saya tak puasa dan saya cuba ikhtiar mkn bnyk buah dan makan banyak. Tembikai, mangga, air kelapa. Baru la dia aktif. Nasihat saya, jangan puasa straight berturut2. Skrg saya buat 4 hari puasa, 1 hari tak puasa.

Sy awal puasa pun macamtu. Dah buka pusa masih sama. Sy pergi klinik swasta untuk scan. Air ketuban kurang sikit. Masih paras normal tapi kurang sbb tu baby tak tendang atau aktif. Sy cuti puasa 2 hari. Lepas baby dah okay baru sy puasa balik. Tapi selang seli kan jgk. Selalu sy akan cuti puasa 2 hari

klu xckup 10x even dh 9pm tu kena check. sama ada awk termiss kira atau ada mslh lain. bg sy klu ada rasa beralun dkt perur, masih dikira sbg gerakan sbb bby dh padat.