Hi nak tanya, boleh buka buku pink berapa minggu ye?

2 kali buka buku pink awal 5 minggu gitu lepas tu gugur gi klinik kena marah dengan doc kenapa buka buku pink awal😢

33 Balas

hi sis, kalau sy..sy start tahu sy pregnant masa 5 weeks 6 days..then utk kepastian, sy pegi klinik swasta utk konfemkan kehamilan ni..tp just konfemkan shj, bukan scan..sbb dr ada tnya, awk nk scan terus ke? tp kalau scan pon xnmpak apa lg masa ni..pastu dr advise utk scan masa 8weeks keatas bru puas hati sbb masa tu dh nmpak baby and blh dgr heartbeat baby..so, sy pon okayy nnti lah sy scan..pastu utk buku pink wktu sesuai utk bukak adalah 8-12 minggu tp xblh lebih 12 minggu lah..nnti kna bebel😌 Then sy pegi scan utk pertama kalinya masa 10 minggu, pastu sy call kk utk bukak buku pink..then nurse tnya ada lah sedikit sbyk info, pastu disbbkan sy xpernah ada sjrh miscarriage and ni first baby dia bgi sy tarikh masa sy dh masuk 12weeks.. so, masa tu lah bru sy pegi bukak buku, then bwk skali gmbr scan tu utk dia kepilkan dlm buku pink kita🥰

1y ago

Oo faham22 tq ya info

masa first pregnant saya bukak buku masa usia kandungan 7 minggu.. x lama selepas tu gugur.. kali ni saya pregnant bukak buku usia kandungan 12 minggu.. sbb kena set appointment.. selalu penuh..alhamdulillah dua kali bukak buku awal atau lambat x pernah kena marah.. ibu saya selalu juga pesan.. klau doctor atau nurse mbebel atau marah utk perkara yg x sepatutnya.. pekak kan saja telinga.. jadi saya selalu prepare mental setiap kali utk check up..incase terjadi..harap awak bersabar, jgn stress²

Sy buka buku pink time 1week , dctr yg sru buka sdngkn sy kata bukn awl ke org kata xpe lbih awl lbih baik 🤷‍♀️ ... dn brpa kli p scan baby tak nmpk2 dorg nk mrh pun tak boleh sbb dorg yg sru 🤷‍♀️ ... tngok tmpt juga kot ade dctr ok ade tak ok , mcm kakak sy dkt sabah dia buka buku pink usia baby 5bulan , elok je x kna marah pun

Sy buka buku masa 7w. Tapi sblm tu scan swasta, mntak tvs. Nampak kantung, baby n heartbeat baru call kk. Dorang pun tnye ada cek dkat swasta tak. Sy dah bawak siap2 semua. Klinik swasta tu siap buatkan report sbb sy ada cyst n mntak buka kan buku awal. So terus buka buku cuma sticker kuning sbb asma n cyst. Alhamdulillah skrg nak masuk 17w

Saya anak pertama bkk buku 6mggu Anak ke 2 ni bkk masa 4mggu 5hari tak slap. Skrng dh 32mggu alhamdulillah. Tgk klinik la wak, tak smua klinik nurse marah2. Kalau takut kena marah. Tggu 7-10mgu pon boleh. Nurse pon sibuk nau nak marah, bnda nak jadi. Kita sendiri taktahu. Tah papee

sy pergi masa 7-8 mggu. klau awak risau takut awal sgt, hbis lewat pergi masa 10 mggu. sbb sy tggu scan nmpk kantung n heartbeat baby kat swasta, mggu 6 call kk, mggu 7 dpt appt kt kk. klau pergi masa 12 mggu dh lewat sgt nnt dyeorg bebel jugak.

1y ago

Saya area bp johor

Sye pegi minggu lepas walk in mase kandungan mggu ke10 2nd pregnancy. nurse suruh buat appointment kt qmed je. Sye xtau pulak skrg da xboleh walk in. date appointment pulak mase minggu ke 13 dah. Dulu first pregnancy mggu ke7 da buka buku pink.

if awak ada sejarah kesihatan x baik. better pergi scan klinik swasta minta nasihat dulu. sebab saya pun buka awal. sbb ada kencing manis and pernah gugur 6 weeks dulu.. alhamdulillah now dah 12 weeks. and bru keluar hospital sbb gdm.

Saye 2x gugur 4w4d dot date 11w1d tapi 6w1d dh gugur 2nd 4w6d gugur Next tau pregnant abik tarikh nurse suh dtg lps 3w masetu 6w+ https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group pregnant 2023, selamat datanggg ❤️

buku pink seeloknya dlm 12 minggu pregnant baru buka..ini apa yg nurse kk inform saya..tapi jgn lewat dari 12 minggu..apa2 pun..puan kuat ye..Insya-Allah, Allah nak bagi rezeki lagi besar untuk puan dan suami...