zincofer

1st time makan zincofer.. dlm 15mins, terus muntah.. ?

22 Balas

Sy masa 1st trimester mmg jarak kn masa mkn ngan ubat..contoh..waktu terakhir makan pkol 8 malam..makan zincofer jam 12 tgh malam..dah masuk 2nd trimester,tekak dah lali bau zincofer,baru sy jarak kn 2 jam slpas makan..ikot kpd tekak seseorang..

Mungkin sis tak tahan dengan zincofer..saya pon macam tu dlu. Tak tahan muntah dn cirit birit..inform Dr,and Dr tukar bagi ferrous fumarate..so far alhamdulillah ok..apa2 sis berbincang dengan Dr ye

Saya pn sama sis. Hari ni hari ketiga makan zincofer. Hari pertama ok takda masalah. Semalam ada muntah tp takda rasa ubat. Harini muntah ada keluar rasa ubat pahit2 sampai pedih tekak

Try makan dengan minum air oren. Takpon after 2hours meal pon boleh makan jugak. Saya mula mula dulu gitu. Makan je muntah. Dah amal mkn dgn air oren. Alhamdulillah okay je.

5y ago

Tq sis.. esok sy cuba.. neves plak

Sama lah. Saya terus stop dan beli sangobion complete. Sebab nak pi kk untuk tukar ubat baru xda masa 😅

Cuba lagi 2-3 kali. Esok n lusa. Kalu btul tak boleh pi klinik habaq kat nurse xboleh mkn. Nant dia bg ubat lain

5y ago

Ok sis.. cuba nk menunggu tu yg buat xde mood pulak.. huhu

Sy mkn time appoimnt je.. lpas tu sy amalkn jus mama mariam.. alhamdulillah mntain je..

Kalau tak tahan minta kat doktor ubat lain. Macam iberet atau obimin.

Mungkin x sesuai sis nnty boleh bgi tahu misi atau doktor

Sy pon mcm tu sis. So sy kene makan ubt lps tu terus tdo