Tendangan Baby

Hi. This is my 1st pregnancy. Dah 18 weeks. Macam mana nak tahu bila baby kick? Apa yang ibu rasa? Macam mana rasa dia? Thank you

5 Balas

Bila baby kick x sama setiap orang sis. Tp start tu around 5 bulan mcmtu. Ada org awal. Dlm 20 minggu gitu dh rasa. Paling lmbt dlm 26 gitu sy pun x sure. Sy start minggu 22, halus2, bubble, mcm angin. Minggu 25 dh jelas. Mcm dup2 si kecil tumbuk halus. Nmpk perut gerak. Kadang cm geli2. 😁

Baby kick ni bahasa mudah paham. Ikut yg sebetulnya baby movement, setiap pergerakkan berbeza, kadang rasa mcm sesuatu bergerak,kadang rasa ditolak,baby tengah stretching, tumbok ke tendang ke,klau tgk masa scan mcam2 aksi baby buat. Utk awal2 maybe susah nak detact klau tak alert.

kalau anak 1st mmg lmbt sikit rasa baby movement. awal2 rasa mcm d jentik2 perut tu dri dlm. kalau dh besar sikit, dapat la rasa mcm ombak2, kdg2 kita tekan dia akan respon. sy skrg preg ank 2nd, 14w dh rasa jentik2 tu. heee..skrg 27w, aktif sgt dah.

Bestnya rasa pengalaman tu, sy pun tggu2 juga. ☺️

Rasa mcm bubble2 atau rama2 kepak2 masa awal2 tu