threatened miscarriage 2x in between 1 month

1st bleeding mase 8weeks. bleeding tp tak byk. check, doc scan ,mkn ubat, baby was fine. bleeding stop. 2nd happened semalam lg skali. bleeding on 13weeks+. but this time darah ketul2 same mcm kite period. sakit pun mcm period pain. again scan, baby ok . but still kuar darah. doc xbg ape2 ubat. but die remind klu dlm mase 1 jam kene tukar pad 2x(pad penuh) kene dtg hospital blk. Anyone yg experience mcm ni? bleeding but baby is still fine. harap2 sgt bleeding ni akan stop cepat. risau sgt ?

20 Balas

Sy thun lps ank pertama 6weeks bleeding awl2 keluar darah biasa sikit jer .lpstu pe klinik masih okey lagi.. smpai la ke 8 weeks sy masih bleeding dlm 2 mggu jgk la sy bleeding makin hari mkn bnyk darah keluar..g hospital cek jln cek kndungan kantung masih ada lagi tpi tkde janin ..so dkter sruh sy rht di hospital untuk langkah berjaga2...2-3 hri jgak la sy kne thn wad lps tu dibenarkan pulang.. mase keluar wad tu sy masih bleeding lagi darah masih keluar lgi tpi kjp bnyk kjp sikit..smpai satu hari tu sy sakit perut sngt darah keluar sekali gn darah beku ..terus ke hospital dkter scan dia kate dh tkde dh ..lpstu dkter ckp kne cuci tkt ad saki baki dkt dlm..malam tu jgk sy dihantar ke hospital besar..esk kn pgi tu dh mula puasa dh sbb nk masuk bilik bedah..Allah jer thu perasan masa tu hmmm..sblm nk cuci tu dkter sruh repeat scan nk kepastian mase tgh scan ikut bwah tut2 dkter jmpa kntung..bkn satu tapi 2 katung mase tu bkn main suke sy..nk dpt bby twins ...lps pde tu dkter sruh sy berbuka sbb dia ckp xleh buat sbb kantung masih ad lagi ..2 hari lps tu dkter pgl sekali lgi untuk scan blik dkter ckp kntung tu dh dkt bwh tpi dia tk nk keluar... dkter pom ckp dkt sy trpkse cuci jgk sbb dh lame sy bleeding dia tkt bhye untuk diri sy ...satu lagi dkter ckp baby tak mbesar dlm tu mmg trpkse cuci..bila dgr tu hmmm sedih sngt tpi nk buat mcm mne bukan rezeki sy..Allah lebih sygkan dia... sis kne kurangkan kerja2 brt dn kne bnykkan rehat ..

Saye pun mcm ni. .tpi saya byk start kndung 1 bln. .smpy 3 bln ni . ..setiap bln ada. . Tapu tak sampai dua hari. .sebln skli kluar. Yg pling byk kkuar sya kndung 3 bln ni. ...tu ambulan ambik. .sbb darah kluar mcm air. .bila cek. .baby still msih ada. .jntong ok. .tekanan. ..semua ok. ..pintu rahim pun tutup. ...doktor pun tengah bgong. .knpa jdi mcm tu ....scan hospital tgok ada ketulan darah dlm kntong. .jd doktor ckp dgn sya ..saya akan kluar lgi darah tpi tak tahu bila. .. 20 aribln tu saya scan ada ketulan darah. ..baru semalam opoiment d hospital scan ketulan darah tu hilang. ...doktor ckap ok. .tiada masalh. ..saya pun heran. Sdgkn blm ada lgu drh kluar. ..kuasa allahkn. .byk2 berdoa. ..

saya pon ada pengalaman sama. 3x jd bleeding tp alhamdullilah baby okay. sy jd start week 12 sampai week 15 macam. tp darah sikit2. doctor bg duphaston utk kuat kn rahim. ada juga pendarahan dalam rahim. last check up haritu time kandungan 16 weeks Dr cucuk ubat dekat bontot alhamdullilah sejak tu tak ada lg bleeding. alhamdullilah harap kekal laa mcm ni sampai due date. Dr cakap selagi bayi okay dan membesar. kandungan boleh diteruskan. semoga Allah permudahkan urusan awak. semoga bayi sihat.

Saya dah 2 minggu in off bleeding sampai kena hantar pakar check, scan perut dan melalui bawah, kantung ada tapi heartbeat dan janin tak ada , pakar bagi saya pilihan nak cuci or tggu kantung jatuh .. Kalau ikut last period dah 9 minggu tapi tgk bedar kantung baru 6 minggu tapi doc dah scan melalui bawah memang tak jadi la kandungan nya.. Skrg saya tgh tggu masa utk kantung jatuh je

Saya pon mengalami masalah yang sama sekarang dan kandungan saya bru 6 week 1st bleeding just spotting 2nd bleeding bnyak sedikit + cramping 3rd td bleeding darah beku + cramping smpai susah nk tido lena Pergi hospital td cek doc ckp baby ok jantung boleh dgr. Cuma if ada bleeding lebih 2 kali tukar pad penuh dlm tempoh 1 jam kna pergi hospital cepat.

Pglaman sya plak..smgu bleeding skit2..pergi hosp doc ckp heartbeat baby da xda...n sdh dtg dlm msa dua mggu...n xsmpai dua mggu..sabtu lps sya sakit prt yg kuat sgt..lps tu start keluar darah ketul...n tpt jam 12tgh mlm,kantung n baby kluar skali...luluh hati,sedih n terkilan..tp allah sebaik perancang..sya redha ngan kepergian ank syurga sya💪😊😊

Sya dah 1 bln lebih bleeding.. Makan ubt kuat rahim je. Hati ibu spa xrisau kat anak dlm prut kan. Mngis je.. Tp sya n suami ikhtiar perubatan islam.. Alhamdulillah keizinan Allah bleeding dah xde.. .cuma brhati2 je skrg n bykn rht xbuat keje brt langsung. Just mandi makan tdo je.. Slgi kandungan xmsuk 5 bln biarlaa suami tlg buat keje rumah

sama mcm sy sis time 3 bulan sy kena bleeding darah kluar berketul2 pergi hospital dok pun ckp threatened miscarriage tapi bila scan and check heartbeat ok . alhamdulillah baby ok smpai skrng dah 6 bulan . byk kan rehat and jgn buat kerja berat inshallah baby selamat and ok . kena think positive ok 😊

4y ago

wah tahniah sis..😍

Sis bleeding yang macam period perut sakit tu baby okay tak? Now saya 6weeks bleeding ketul ketul and darah macam period. Semalam gi hospital scan kantung ada tapi baby tak nampak takut kantung kosong je doc suruh datang semula lagi 2minggu tapi hati risau

Sy smpi 15weeks..still bleeding.. Masa 14weeks heavy bleeding sampai berketul2..scan rupanya ada subchorronoid haemorrhage..so far alhmdulillah..tinggal sikit2 brownish spotting

5y ago

hai sis. sy pon ada masalah macam awak. Dr advise awak utk bt apa yaa? ada tips tak? sbb sy punya subchoronoid haemorrhage membesar after 2 weeks. next scan pulak nk tgk jd mcm mana. tp alhamdullilah bleeding dah stop. brownish pon dh tak keluar.