cara sy tegur silap suami

1. Kami jnji bergaduh mcmna pun. Jgn tukar panggilan. (Syg, b) ..♥️ 2. Kalau sy xdpt tgur dpan2. Sy akan wsap dia. Kata2 msti lembut dan berhemah ♥️ 3. Kalau tido sebelah. Ttup lmpu. Syg pegang tgn dia dan mula ckp baik2 ap sy xpuas hati/meluah perasaan. ♥️ Ni hal smlm. Dia di bilik kerja. Sy di bilik dgn anak. Dia jnis cpat detect klau sy bad mood/ad mslah. Bila dia tnya knapa? Sy ckp kjap lg syg wsap. Sbb kdg klau ckp depan2, xckp lg air mata dh laju.hahaha.. Lpas suami blas wsap, dia masuk bilik. Trus peluk sy minta maaf. Sy pun xkan nk jual mahal. Peluk balik. Maafkan jela ?. suami dri brcinta smpai skrg xpernah marah sy, ada masalah : BINCANG baik2 jgn terus sembur. Sy ni garang ? nsebla dpt suami xgrang. Jd sy pun bnyak bljar sabar dari dia. Lelaki, dia xfham benda berlapik. Kena direct to the point. Perempuan, kita suka ckp kias2 dgn hrapan llki fham. ? jd klau ad mslah bolei la cuba cra sy. Demi keharmonian rumah tgga. Siapa xsyg suami oi ??

cara sy tegur silap suami
11 Balas

Lebih kurang cara saya menegur suami. Ada yg boleh cakap direct, ada yg tak mampu terungkap gunakan ws pula. Mujur suami juga cepat detect angin saya. Cepat² dia tanya, kenapa & ada apa yg tak kena? Suami sangat penyabar & memahami, saya pula garang mcm singa 😅 Tapi kami gaduh tak pernah lebih dari 30min. Saya akan terus terang apa yg tak puas hati samaada direct/ws. Suami jenis pandai memujuk. Jika mslh tu punca dari suami, dia akan dtg peluk & minta maaf (walaupun kadang tu saya jual mahal juga 😅). Dan sebaliknya... Dah menjadi amalan kami suami isteri utk cium pipi bila bangun tidur & sebelum lelap mata nak tidur malam sbg pengerat hubungan (amalan yg saya belajar & ikut dari keluarga belah suami). Sengsara rasanya memendam lama² & sangatlah kekok bila tak dpt ciuman dari suami dlm sehari. Sayu hati, kelam dunia...

Rasa macam baca confession sendiri. Sama lah dgn sy. Sebelum kawen lagi dah setuju gaduh mcm mana pun, marah mcm mana pun jgn tukar panggilan. Permintaan suami Sbb dari situ la kita boleh tanpa sedar hilang kawalan, hilang rasa hormat. Dan kalau ada pape tak puas hati, tegur & suarakan seeloknya. At first memang la akan ada drama airmata sikit, almaklum dua2 hati tisu. Tapi end up akan jumpa penyelesaian masa sesi luahan tu la. Masing2 akan reflect diri masing2. Satu lg permintaan sy dekat suami, gaduh mcm mana pun pastikan setel sebelum tidur. Jangan bawak benda tu sampai esok. Make sure setel sebelum tidur. By the time nak tidur tu dah boleh peluk2 satu sama lain dah.

Sy masa 3yrs kahwin belum ada rezeki anak 2x gugur, asyik gaduh je dgn suami. Suami pun jenis x boleh tegur asyik nak marah je. Masing2 nak ikut kepala angin sbb baru nak mengenali sikap masing2. Masuk tahun ke4 Allah bgi rezeki anak now sy 30weeks dah , Alhamdulillah sikap suami berubah jd yg senang d tegur & bawa bincang. Dah xde marah2. Selalu wsap kata rindu anak x sabar nak tggu anak kluar 😂 mybe dah bosan asyik gaduh berdua je 😂masa preggy ni happy je xde stress sikap suami sbb dia betul2 membantu masa ni. Alhamdulillah semua perancangan Allah sbb masa gaduh dlu ingat nak berpisah je xnak anak klu sikap suami baran mcm tu.. Allah maha adil kan 😊💕

Bkn smua suami jnis blh dtegur.. Ada yg jnis panas baran.. Ego tinggi.. Dia jer mesti betul n istri kna ikut jer apa dia suruh.. Kalo istri mrajuk, bkn dpt pujukan tp sergah lg knp nk kna nangis2.. Sbg ibu, kita kna didik ank2 llaki kita supaya dh besar nanti reti tgjwb sbg suami bg nafkah kasih syg, lmah lembut, belas kasihan trhadap istri dia.. Bkn stakat nafkah mkn minum, rumah, pkaian jer.. Ajar ank llaki buat tugasan rumah cuci pinggan, kmas bilik, siram pokok, cuci tndas, masak nasi.. Bkn rajakn ank llaki, x bg buat krja2 rumah..

Btul utg lh dapat suami yg boleh tgur..sya xdenye suami jns pns baran dia je btul klu dia mrh tu sya xleh nk buka mulut byk😭😭😭.mcm Bru kaw2 dia mrh sya abis ungkit smu u bnde smpi tahap sya ase nk bcerai je..punca sya xbeli lgkap ubat maa dia

Tukar panggilan tu selalunye jd "awk sy" tp yg penting klu apa tak puas ati,x suka terus terang je bg thu wlpn bdn penat...sbb jenis sy tak boleh stress,tak boleh simpan...nnt lg parah 😂😂

untungnya suami blh terima teguran isteri. . stgah bila tegur dy lagi melenting. last kita plkk sedihh. .payah kn. . beruntung la sis dpt suami penyabar & blh terima teguran.

sama lah dgn sy..hehe sy jnis ada xpuas hati,sy wasep je kt suami..klau bergaduh pon skjp je,sbb dia jnis yg cpt mntk maaf dan mudah mngalah.

Alhamdulillah..Sama sis,sis pun garang to kdg sy merajuk dia x pujuk,dia tggu smpai sy cool baru dia Ajk bncang..

Emm happy dgn cara mcm ni..sy plk..suami snggup marah sbb game..lepas tu ungkit mcm2..hm