Fatin Amran profile icon
PlatinumPlatinum

Fatin Amran, Malaysia

Ahli VIP

About Fatin Amran

Wife To Mr. Amirul

Posts(16)
Replies(22)
Articles(0)

Mohon share pengalaman ibu2 semua ye.. Delay period 7 hari, TTC 2 tahun..

Assalamualaikum semua.. Nak tanya bagi yang pernah berpengalaman & pernah lalui simptom sebegini.. LMP saya 20/10.. 27/10 1st dose vaksin.. Beberapa hari lpas tarikh ni, tgah gosok gigi tiba2 muntah.. 2 3 kali juga jadi macam ni.. Nak kata hamil, macam awal sangat.. Abaikan.. Pastu jd cramp perut, berdiri lama & jalan lama2 pasti rasa cramp.. Bila bangun dari mencangkung pun rasa cramp sgt.. Kna byk baring dr bangun & buat kerja.. Cuba test upt, result negatif.. 17/11 2nd dose vaksin... Masih lg cramp perut.. Berlarutan smpai due period 20/11.. Test upt still lg negatif.. Lpas due period, cramp perut dh beransur hilang.. Tak rasa cramp tiap2 hari mcm sblm ni dh.. Tp cramp masih ada, cuma x selalu.. Kdg2 je.. Tiba2 jd sakit pinggang pulak.. Kejap sakit belah kiri, kejap sakit belah kanan.. Rasa nyeri bahagian perut belah kiri.. Demam on off.. Kejap panas, kejap sejuk.. Tp bila sejuk, mmg kipas kna tutup, berbungkus je dlm selimut.. Kdg2 rasa mual.. Badan rasa letih sgt, smpai nafas pn jd x teratur.. Mcm baru lpas berlari.. Kna baring je.. Bangun pn utk ke tandas je, pastu bangun masak utk suami.. Hya buat 2 3 perkara je, Cuci beras utk masak nasi, kupas bwg & potong bwg.. Dia punya rasa penat tu, mcm baru buat kerja berat.. Lgsg x boleh nk aktif mcm selalu.. Kena buat kerja sekejap2, pastu rehat.. Rasa dh ok baru sambung buat kerja balik.. Itu pun mujur suami hya tugaskan isteri utk masak je.. Selebihnya suami yg uruskan.. Tp bila masuk dapur buat 2 3 kerja rasa mcm baru lpas kemas 1 rumah dia punya rasa penat tu.. Bila dtg rasa sensitif, bila rasa penat pn boleh nangis.. Mendadak terus perubahan hormon bulan ni.. Simptom yang dilalui semua sama macam simptom orang hamil.. Sedangkan sebelum ni pernah juga hamil.. Tapi tak seteruk simptom yang dilalui sekarang ni.. Bila test upt still negatif lepas delay period.. Langsung tak ada line pink samar.. Bila upt dh betul2 kering baru nampak line bawah.. Tapi samar sgt.. Hya boleh nmpk dgn mata kasar je.. Cuba ambil gmbr, x jelas pn line tu dlm gmbr.. Hari ni 26/11 period delay dah 7 hari.. TTC hampir 2 tahun.. Period teratur je tiap2 bln.. 12/12 ni anniversary yg ke 2 tahun.. Masih sabar menunggu zuriat.. Cuma nak tanya pengalaman dari semua.. Sesetengah org akn delay period lepas vaksin kan.. Tapi ada yang alami simptom2 ni lepas vaksin ke? Sebab vaksin ke simptom ni terjadi? Nak kata simptom nak period @ hamil.. Macam ketara sgt simptom nk period, lbih kepada simptom kehamilan.. Atau mungkin kehamilan masih baru.. Wallahuaklam.. Ataupun upt tak detect hormon HCG & sudah hamil.. Ada juga berlaku kes sebegini kan.. Semuanya dalam dilema.. Tak pasti yang mana satu.. Sampai tahap menangis sebab penat lalui semua simptom ni tiap2 hari tanpa tahu punca kenapa.. Kena banyak sabar hadapi simptom letih yang teramat sangat & cramp perut.. Jika simptom ni datang, 1 kerja pun x boleh nk buat.. Simptom lain ok lagi.. Semoga dikurniakan rezeki hamil buat sy Selagi belum ada tanda utk period.. Aamiin.. #pleasehelp #bantusharing #seriusnanya

Read more
 profile icon
Write a reply