26/8/2020 CD62 Late Period 29 Days

Pergi klinik untuk detail scan sekali lagi untuk sahkan pregnant @ x sebab niat nak ambil ubat batuk & selesema jika x pregnant.. Buat UPT kt rmh hasilnya hya ada garis samar & upt di klinik disahkan negatif.. Kemudian doktor scan utk lebih detail.. Memang mengejutkan juga bila doktor sahkan saya ada cyst yg bersaiz 5cm x 4cm.. Besar juga.. Utk scan detail bahagian rahim, hya nmpk dinding rahim menebal je.. Beberapa hari lepas sy ada spotting brown & pink.. Nk kata period, dah beberapa hari x de period pn yg dtg.. Tak tau nk kata apa.. Doktor nasihatkan supaya jgn stress & dtg lg 2 bln utk repeat scan.. Kalau ikutkan doktor nak bg ubat Furmon, tapi disebabkan sy TTC, doktor bg tempoh lg 3 bulan.. Sekiranya masih belum period & belum pregnant, baru doktor akn sarankan sy mkn ubat tu.. Perlu ke sy risau @ buat mcm biasa je? Bahaya @ x ye? Ada yg berpengalaman mcm ni x? Lpas disahkan ada cyst, kemudiannya pregnant @ period? #seriusnanya #mommybuntu

3 Balas

sama macam akak ipar saya.. pergi kk doktor scan kata macam ada cyst.. lepas tu dia tak puas hati pergi pulk dekat swasta untuk cek.. tapi dktor swasta kata sama ada nak period atau mengandung.. lepas berapa minggu scan balik.. dah nampak baby.. semoga awak pun sama mcam dia.. mintak jauh la dari penyakit yang macam tu

4y ago

aamiin

kwn sy disahkn ada cyst awal thn ni. Disebabkn pkp appointment dia dgn hospital utk repeat scan ditangguhkn hingga bln ni. Bln ni scan doktor inform dia pregnant sbb ada kantung. Cyst yg sblm ni alhamdulillah saiz mengecut.

4y ago

Syukur alhamdulillah... Semoga ada perkembangan yg positif juga utk sy nti.. Aamiin..

Tak perlu stress. Stress menyebabkan cyst makin aktif. Cyst juga boleh menyebabkan upt false positif