Ibu² GDM on ubat/insulin ada x yg ambil supplement tmbhan. Mcm mana agihan wktu mkn korang..

Yg Gdm on ubat or insulin mesti doc bekalkan tmbahan ubat mcm aspirin, calcium carbonate, metformin & zincofer/obimin.. Sbb kan zincofer xde vit c saya tmbah sndiri (mmg ada stock ade dkt rmh 250mg saja) Saya plak jenis x reti mkn sayur, buah pun jarang.. Mcm jadual sy; Pagi: 1bj zincofer, 2bj metformin, selang 2 jam bru amik 2 bj calsium Tghari : 1bj vit c 250mg & 1bj fish oil 1000mg Mlm : 2bj metformin, ½bj aspirin, selang 2 jam bru amik 2bj calcium. Ok x cara saya ni.. vit c & fish oil sy da refer doc. Doc kata xde masalah sbb x menganggu kandungan, dose pun ok.. (Fish oil ada DHA & EPA baik utk otak baby) Susunan wktu makan supplement tmbhan tu saya adjust sendiri. Air masak kene minum banyak.. oh ye saya 2nd trimester.. Korang yg gdm ada x amik supplement lain? Nk tmbah VCO tp rase da mcm bnyak sgt plak.. Maybe x kot.. Tapi bila dgr org senang bersalin sbb amalkan vco tu jeles plak.. hihi

13 Balas

Saya xambil sbrg supp tambahan kecuali obimin.. Mkn ikut time stabilkan gula dlm drh.. Gdm on diet

1y ago

Ye sy fhm.. Cuma hrp sis follow nsht doc. Moga dipermudahkan urusan💝 sbb ada juga kwn2 yg ambil xtra supp die akn timbul mslh ketika kelahiran.. Tp xpe apa2 follow nsht doc..