Ibu² GDM on ubat/insulin ada x yg ambil supplement tmbhan. Mcm mana agihan wktu mkn korang..

Yg Gdm on ubat or insulin mesti doc bekalkan tmbahan ubat mcm aspirin, calcium carbonate, metformin & zincofer/obimin.. Sbb kan zincofer xde vit c saya tmbah sndiri (mmg ada stock ade dkt rmh 250mg saja) Saya plak jenis x reti mkn sayur, buah pun jarang.. Mcm jadual sy; Pagi: 1bj zincofer, 2bj metformin, selang 2 jam bru amik 2 bj calsium Tghari : 1bj vit c 250mg & 1bj fish oil 1000mg Mlm : 2bj metformin, ½bj aspirin, selang 2 jam bru amik 2bj calcium. Ok x cara saya ni.. vit c & fish oil sy da refer doc. Doc kata xde masalah sbb x menganggu kandungan, dose pun ok.. (Fish oil ada DHA & EPA baik utk otak baby) Susunan wktu makan supplement tmbhan tu saya adjust sendiri. Air masak kene minum banyak.. oh ye saya 2nd trimester.. Korang yg gdm ada x amik supplement lain? Nk tmbah VCO tp rase da mcm bnyak sgt plak.. Maybe x kot.. Tapi bila dgr org senang bersalin sbb amalkan vco tu jeles plak.. hihi

13 Balas

siapa cakap. please awak xperlu minum. buat kena mrh dgn doctor masa awak nk bersalin nnt. xpasal2 dr awak boleh bersalin normal kena ceaser pula. experience sy sendiri sy xamalkan vco. sbb tekak xley trima. sy just sapu buat urutan preminium(xtahu eja betul x). tp saya xbuat urutan selalu. jarang sgt sy buat. masa pergi hospital doctor check bukaan sy 4cm. time tu contraction sy kuat sgt smpi doctor tya sy buat apa ada minum pape x. sy cite then on the sport sy kena marah teruk time tgah sakit tu. dr hospital terdekat trus kena naik ambulans pergi hospital lain. dkt 15j tahan sakit. hampir kena ceaser tp doctor cuba bg normal dlm bilik operate. mcm kawan sy dia amalkan minum vco. masa bersalin doctor nk jahit kulit bawah dia lembut jadi susah nak jahit

1y ago

betul ckp puan @nor hidayah. sy jadi kan pengalaman 1st baby utk 2nd baby sy xamalkan pape ubat or supplement tmbhn lain. sy mkn ubat yg doctor bg je. alhamdulillah bersalin normal dgn berat baby 3.52kg dan xlama mcm 1st baby. masok labour room 9.15pm bersalin 9.30pm. dn tanda bersalin pon xsama mcm 1st baby

saya gdm on insulin 6 unit pre breakfast. Tak de makan vitamin apa pun selain obimin & iron yg KK bagi. Tanya juga doktor perlu ke nak ambil vitamin lain tu. Dia kata x payah pun. Better makan je, lagi banyak khasiat. Nk kalsium minum susu, nak vitamin lain ambil dari buah atau sayur. Dia kata selalu doctor advice ibu utk ambil vitamin tambahan, sbb ibu tak ambik pemakanan dengan betul. And btw sekarang saya dh off insulin. Sebabnya saya hypo after insulin. So buat masa ni saya akan on diet until further notice by doctor.

1y ago

Kalau doktor advice okay je🤗. Mcm kes saya doktor tak bagi sebab takut certain supplements tu boleh naikkan gula.

Sy ms minum air gula hr tu 7.9 lps 2 jam..Dktr nk 7.8 ke bwh. Naik sikit jela tp dktr suruh buat bsp 2 mggu skali tp sy jaga buat smggu skali n bacaan ok tiap mggu. mkn kdg kntrol jgk byk mkn buah sbb sayur xleh telan lg..kuih muih mmg x terliur pn sbb masa trimester 1 mmg alahan teruk. skrg trimester 2 pn blh mkn nasi lauk ayam je. lain dr tu xleh telan. Pg sy mkn maltofer fol sejam sblm makan..lps mkn pg amik vit c.. malam lepas mkn amik aspirin 100mg..2 jam lps tu ambik calcium..sbb xleh telan susu..

1y ago

Calcium sis ni yg beli sendiri ye..? Sy masa ank 1st beli sendiri.. Ank 2nd doc bg calcium

Posibble tak mesin check gula yg doc guna salah bacaan dgn mesin yg sendiri guna 😅 Sy kena on amik bacaan bsp 2 kali dah. Aritu 3 hari on bacaan bsp slps mggt. Lps tu check up bulan 4 ni, air kencing dikatakan ada gula tinggi, kebetulan mmg takpuasa pulak check gula 8.8 terus kena on bacan slama 2 mggu selang seli. Hrp sgt tak kena makan ubat. Bacaan sy shri ada yg lebih. Agak agak nty sy kena on ubat ke? Stakat ni paling tinggi bacaan 7.0 😩😩😩

1y ago

Ya lemon tanpa gula. Sy try nasi 1 senduk + rendang ayam + sayur bacaan ok. Takpelah, sy cuba jaga pemakanan. Terima kasih ya 🤲🏻👌🏼 Manis2 tu drpd buah je. Kalau hri tkkena amik bacaan sy mkn jgk manis. Pastu minum jela air lemon tu.

Saya amik ibaret, ibaret ada vitamin apa semua tp dos dia kuat sikit la. xsemua mommy bole terima dos ibaret. Mula kena amik zincofer tp xde stok, bila Tanya doc pon doc kata lg okay sbb sy ada kekurangan darah sekejap even ada gdm lps start makan ibaret alhamdulillah nampak result dia n lps bersalin pon sy continue ibaret lg. supplement lain sy xmkn sgt, sy bnyk amalkan minum yogurt n air bird nest serta buah²

1y ago

ibaret Saya beli kat big pharmacy. zincofer hospital prescription kan utk sy tp pergi kt pharmacy hosp stok habis even kat pharmacy lain Pon habis. tu yg sy beli ibaret. bila mkn ibaret sy stop vit c sbb ibaret sendiri dah ada vit c. before obimin ngn vit ç.

saya gdm on ubat, saya ada beli vitamin c tapi, doc tak bagi mkn supplement lain, cukup mkn yg doctor bekalkan je, anak ke 6 first time kena dgm, saya turut je nasihat doctor.

1y ago

kalau hari tu sy mkn buah² saya x amik vit c.. vit c sy dose dia rendah je.. Dulu mula2 mkn obimin.. obimin dah siap lengkap semua vitamin masa ni sy x tmbah apa²..

xde amik ape..mkn ikut suke..insulin on off..(jgn tiru) bahaye.. ank beso emergency czer.. alhamdulilah baby dh 5 bulan. jage mkn minum semoga sihat2 smuenye

Mcm saya gdm on ubat. Alhamdulillah dh bersalin 31hari yg lepas. So far ikut je apa yg doktor suruh. Apa2 nak amalkan tnya nasihat doktor.

sapa kata mkn vco sng bersalin? karut lah tu. sye mkn vco xboleh pon beranak normal. bukaan stuck at 6cm. last2 kne czer

1y ago

oh yeke.. hihi x jd la nak amik vco

Saya xambil sbrg supp tambahan kecuali obimin.. Mkn ikut time stabilkan gula dlm drh.. Gdm on diet

1y ago

Ye sy fhm.. Cuma hrp sis follow nsht doc. Moga dipermudahkan urusan💝 sbb ada juga kwn2 yg ambil xtra supp die akn timbul mslh ketika kelahiran.. Tp xpe apa2 follow nsht doc..