hB low

Yesterday check up for 20weeks pregnant. And my HB low around 9.7 ? i already eat iberet. But its not working? Or i yg salah cara makan? ?

195 Balas

sy dlu 10.5 je tiap kali fbc...then sy start amal telan iberet dgn air oren sunquick kosong tanpa gula alhamdulillah makin naik 11.3 skrg ni naik lagi 12.4 nurse semua puji je makin naik hb sy 🥰

4y ago

sy mkn maltofer dgn air sunquick tanpa gula sis..hb xnaik pn 😢

sy pun low. 9.2 then pagi sy makan obimin lepas subuh + jus buah jambu batu. after 2 hours baru sarapan.. tengahari lepas lunch makan 2 biji maltofer dlm seminggu Alhamdulillah naik 11.2

Saya 8.9 n td 9 je. Makan i beret muntah , makan maltofer muntah, makan zincofer tak naik . Takot anemia je .

2y ago

mkn kerang byk2, daging,minum susu HL putih,buah delima,buah jambu,try mkn lgi maltofer+ iberet..sy amalkn ni..sbb sy beta thalasemia..masa nk bersalin..hb naik cntik 10.5..utk org yg ada thala..klu hb dh 10 ke ats pun dh ok..

cuba mkn ganilia..sy mkn Alhamdulillah hb sy 0k..dlm ganilia tu semua da ad..xyah mkn ubt lain da..d0kter p0n suggest sy mkn yg tu sbb hb sy 0k..sy amalkn ganilia n jus mamariam je

Saya hb low. 2 bulan berturut turut bru normal. Suggest bnykkn makan hati ayam. Sya dlu gila teh ais. Kna stop teh juga. Cuti teh berbulan bulan. Hati ayam kena telan ja trus

cuba jus mamariam,memang hb akan naik terus dalam masa seminggu je,muntah mual pom x de dengan izin Allah,tubuh makin bertenaga ,kalau berminat sy ada jual,rm70 sebotol Pm 01155035880

3y ago

jus mamariam bleh letk dlm peti ais x..

Saya ambik zincofer sebelum tido.. Hb Alhamdulillah 13.keatas..hb klu bawah 10bhya sbb saya anak ke3 emergency operation anemia.. So keep try mmg loya, lama ok ler.. Think positif

4y ago

kebanyakkn nya smua ckp mkn zncofer mlm hb naik.. nk try jugk la..saya hb maintain 10 .7 cn tu je dia dduk ..

Makan iberet dengan jus. Saya makan dengan sunquic. And banyakkan MAKAN kerang, bayam, hati ayam, kacang kuda. JANGAN minum apa2 kafien macam kopi, milo, teh, nescaffe

Sy hb dr 10.5 lepas makan iberet jd 8.6 😭 nurse kata cara makan ubat salah. Tak boleh makan sekali sarapan. Kena makan perut kosong pastu gap 2 jam baru boleh sarapan

4y ago

ya betull

sya amalkn jus delima ,susu low fat ngan kurma 2 biji setiap pgi...alhamdulilah hb cantik😊 mkn lebihkn syur,nasi sikit ,ikn aym buah2 ..insyallah hb cantik😍