Sedih. Prlukan kata2 smangat

Xtaw nak mula mcmmana. Bru kawen xsampai stahun. Tgh pregnant ank prtama. Sebelum ni xprnah terlintas nak cek phone suami. Slama ni sy pcayakan dia. Tapi smlam saja bukak phone dia, mnggeletar tngn. Tnampak satu apps ni dgn chat yg xsnonoh. Sedih sgt. Rasa nk lari jauh jauh. Sy xboleh lupa ayat2 dlm chat tu. Rasa jijik. Benci sgt. Dia baik sgt, tpi ni satu kkurangan dia. Sy xtaw nk hadap mcmmana. Xtaw nk luah kt siapa. Meleleh airmata bila tringat. Nk pandang muka dia pon xboleh. Automatik rasa sedih 😞

4 Balas

sy puji sis sbb berani luahkan masalah sis dkt sini. apa yg sis alami ni, sama macam sy pernah lalui dulu. tp sy x luahkan dkt sesiapapun sbb terlalu sedih. memang sama sis, menggigil tangan sy pegang phone suami tengok kelakuan dia. kenangkan balik layanan dia selama ni memang baik, takde cacat cela. mungkin Allah nk bagi isyarat dkt sy bahagia mcm mana sekalipun jgn terlampau selesa dlm hubungan, dan kita x boleh bergantung 100% kpd suami utk kita rasa bahagia. sy fikir mungkin Allah hantar kita sbg insan yg boleh betulkan balik suami drpd buat maksiat, dan InsyaAllah ke syurga sama2. jgn jd mcm sy sedih sampai seminggu. kuatlah demi anak. sedih mesti cepat bangkit balik, fikir apa nak buat lepas ni utk betulkan keadaan. jgn sis sorang je yg bertindak. pastikan suami hapuskan semua, SEMUA yg memungkinkan utk dia buat maksiat lg. sikap manusia makan masa utk berubah paling cepat pun 40 hari kalau konsisten, jgn harapkan perubahan mendadak sbb tu luar kemampuan manusia. tp yg penting block, padam, tutup akaun, format atau apa saja. halang dr puncanya. kalau rasa perlu berdiam buat sementara, jauhkan diri skjp sis buatlah sampai sis rasa relax & boleh hadap suami. marah, tinggi suara mmg xkn selesaikan apa2 dan suami akan pandang kita dgn lebih buruk lg. kecewa impak dia lg kuat drpd amukan dan suami mesti nampak yg itu drpd sis. double check balik dgn suami apa nilai kita di mata dia, kenapa memilih utk kahwin dgn sis dan bukan org lain. double check x boleh buat sekali je kena berkala sbb jawapan lelaki ni first time lain sbb dia takut, kali kedua lain mungkin sbb nak cover, esok lusa mungkin baru dia jujur sbb dh tahu apa yg patut dijawab. kalau niat dia nak kahwin tu sama je syukur alhamdulillah. mengadulah pada Allah, dapatkan sokongan positif. belajar sayang diri sambil belajar baiki diri utk jadi isteri yg lebih baik. fikir satu tindakan satu masa, jgn serabut. sis mengalah kali ni, sis akan menang selamanya. semoga ada sinar baharu utk perkahwinan sis. jaga diri & kandungan baik2. Allah dah bagi rezeki elok kena jaga elok2 itu semua amanah, pinjaman dariNya. sy support sis with all of my heart

3y ago

maaf sgt2 sis pjg sgt nk baca. 🙏🏻 syukur la ada kesudahan yg baik. lega sy baca ☺️

Saya dlu pun pnh rasa mcm sis rasa Mula2 tu boleh sabar lagi nasihat merajuk pun mintak maaf n then kantoi lagi Last2 kantoi ws bkn2 dgn bkas isteri saya xpkir pnjnag trus lari bwak dgn anak sulung.. mmng salah tapi hati ni sakit dan dia x hargai apa2 pun usaha kita skit pun xpnh tolak kemahuan dia.. Sjak dri tu dia menyesal menangis dan dia ckp dri dia bodoh saya mse tu tawar hati dh sbb gitu2 je kne bodo dek suami sndri.. Alhamdulilah smpai skrg xpnh lagi kantoi tngok yg bkn2 n kantoi ws ngn pompuan lain.. Syukur Allah tu bkk kan mata dia.. Apa2 pun berdoa ke selalu semoga terbukak pintu hti husben untuk berubah sblum sis yg berubah..

3y ago

Ni frst time dia kantoi sis. Mnangis2 ngaku silapnya. Harapnya btul lah dia insaf dan brubah. Klau buat lagi skali, mungkin sy ambil tndakan mcm sis juga. Trima kasih ats nsiht dan smngat yg sis berikn 😌

mcm mane pn sis kena hadap jgk dgn suami..berdepan..luah ngn bincang knp die blh jd mcm tu..bnyakkan sedar kn die tentang sesuatu y Haram..kesan dn akibat dgn perbuatan die nnt..perkara ni bkn blh berubah dgn drastik..tp ambik mase..main cara halus..nasihat..pesan..sllu antar kate2 pesanan dari org beragama pd die..nafsu kalau d ikut kn x pernah habis..tye suami ape y die nk..sis blh berubah klau die nk y suke d gode..cube dn cube ape kemahuan die..x selesai kalau sis berdiam dn makan hati..blh jd tekanan..dendam.Bgtau die smase peknen..ibu ayah prlu bersikap baik jauh dari perkara maksiat.

3y ago

Alhamdulillah. Sy dah luahkn mlm tdi. Mnangis2 dianya mngaku slah. Sy dah tanya apa kurgnya sy dan sbgainya. Katanya silap dia sndiri. Wlaupun sy dah maafkn, mngkin ambil masa untuk lupakan. Trima kasih tuan atas nasihat dan smangatnya 😌

semoga sis diberikan kekuatan dan dipermudahkan segala urusan. Aamiin.

3y ago

Terima kasih atas doanya sis. Ameen. 😌