Ibu hamil & Vaksin

Hello Ibu2, Sapa2 ibu hamil sudah menerima lengkap 2 dose vaksin & selamat melahirkan anak...ada kesan sampingan tak kat anak selepas lahir? Saya ingin mencari info sbb suami saya tak mengalakkan saya ambik vaksin sbb tak banyak kajiaan utk ibu hamil. Sharing is Caring

2 Balas

Saya 18w skrg ni, baru ambil first dose vaksin masa 16w. Vaksin tak ada kesan sampingan teruk dkt anak, tp akan bg perlindungan yg lebih baik. Mcm puan sedia maklum dr berita, variant Delta covid kali ni sangat agresif. Yg dah selesai dua dos vaksin pun masih boleh kena, of course, sbb vaksin bukannya 100% confirm tak akan kena covid. Walaupun sampai covid stage 4, kebanyakan yg dh vaksin ambil masa yg sekejap utk kembali ke stage 1 dan discharge seperti biasa. Tapi vaksin ni semua terpulang kepada pilihan diri sendiri. Kalau puan nak bersalin dkt hospital swasta, di mana keadaan tk terlalu sesak dgn pesakit covid, mungkin tak ada masalah untuk delay vaksin sehingga lepas bersalin. Kalau hospital kerajaan tu saya galakkan sgt sgt utk vaksin. Cumanya, saya baru baca skrg ni banyak kes di mana ibu didapati positif covid SELEPAS bersalin, jadi terus dipisahkan dr anak sehingga pulih. Puan boleh cuba teruskan membaca tentang vaksin utk pregnant moms dan bincang dgn suami. Buat pilihan yg terbaik utk diri dan anak dlm kandungan. 😊

Hai sis, saya belum lagi ambil vaksin sebab baby belum cukup umur. Dah cukup umur dlm kandungan baru saya ambil. Orang pregnant senang kena penyakit. Lagi la ada COVID-19 varian baru ni lagi kuat. Orang tak pregnant pun boleh kena COVID ini kan pula orang pregnant yg sistem imun tengah down. Lagi senang kena COVID-19. Terpulang pada individu masing-masing. WHO dah jalankan kajian & tak kan beri vaksin jika membahayakan bayi yg cukup umur. Kalau mudah kena COVID kena tanggung sendiri risiko dan lagi membahayakan bayi yang akan dilahirkan.