Vaksin untuk ibu hamil

Sy mengandung 19w dan dah mndaftar mysejahtera untuk dvaksin.. sblm ni sy yakin sgt nak bevaksin bila ramai yg telah dvaksin dgn vaksin PFIZER tapi sejak sy dapat tahu vaksin AZ dan SINOVAC pun dbolehkan utk ibu hamil sy jd ragu2 dan tkt nak menerima vaksin. .apa lagi d area tmpt sy tinggal mnggunakan vaksin SINOVAC utk ibu2 hamil.. Soalan sy dsini ada tak ibu2 telah menerima vaksin SINOVAC? Dan ada tak ibu2 yg menolak vaksin sehingga melahirkan baby? Bila dah baby kluar baru ambik vaksin

Vaksin untuk ibu hamil
27 Balas

Sbb fikirkan risiko kena covid ni lebih tinggi sbb pregnant dan risaukan kandungan, saya akan ambik je vaksin apa apa pun janji dh divaksinkan. Takde makna vaksin itu lg elok dr vaksin ini, kalau tak apa function dikeluarkan vaksin utk digunakan oleh org ramai kan. Malangnya register dah lama pun still tak dapat tarikh vaksin. Orang yg dah dapat kemain menolak, tak puas hati betul. Patut soal siapa yg nak dulu diutamakan. Yg taknak tak payah bg slot. Tapi benda benda mcm ni terpulang kat diri sendiri. Kalau was-was sgt, tolak / tangguh sampai dah bersedia. Side effect apa semua tu biasa sbb badan terima virus lemah yg baru, so badan cuba utk lawan. Side effect yg teruk tu rare case.

sy dpt pfizer on my 30weeks pregnancy.. 2nd dose sy on 17/7 ni.. alhamdulillah xda effect yg mcm org duk ckp tu.. lenguh tempat jab pun x.. rasa sakit sikit tempat jab tu je esoknya n sy rasa mengantuk lepas ambil jab tu.. rasa xsdp badan, demam ke apa xda alhamdulillah..bby pun ok aktif je lepas jab.. dgn variant covid sekarang better ambil vaksin.. demi diri n bby sekurangnya if kita dijangkiti effect tu kurg.. kita usaha lindung dan berserah kpd allah utk melindung kita n bby

3y ago

saya pulak dpt second dose pfizer kelmarin, 25/7/2021. syukur sgt dpt dah vaksin lengkap. cuma effect kt saya boleh tahan juga. sakit badan teruk, lenguh sendi, tp demi baby dan diri sendiri saya mmg on vaksin. supaya nanti anything happen tahap keterukan tak teruk.

macm sya hri tu dpt sinovac ...sya pon ragu2 lepas tu pegi jugk tuk vaksin...sebelum vaksin akn ada doktor bgi penjelasan tentang vaksin sinovac ni...doktor tu prefer suruh ambik pfizer ...dia ckp pfizer lgi oky tuk yg mengandung...untuk sinovac bukn x oky tpi antara sinovac dan pfizer dia lgi syorkn ambik pfizer...so doktor suruh sy batalkn dan hntr nma kt kk tuk ambik vaksin pfizer..skg tengh tunggu kk pngil tuk vaksin pfizer

3y ago

sis gi kk yg sis selalu checkup ...ckp ngan nurse tu sis nk ambik vaksin tuk prgnt punya ...nanti nurse akn bgi data sis ngan doktor...doktor akn msukkn nama sis untuk Q

Tbh semua vaksin sama & lebih baik ambil daripada mninggikan risiko jangkitan. Dekat uk ramai dah ambik az. Sinovac pun ramai dah ambik. For ibu mengandung. Saya sendiri dapat sinovac. 31 weeks pregnant. So in my opinion, kalau boleh jangan takut. Better ambik daripada kena tnggu bila lagi. Sebab bila kena jangkitan semasa breastfeed ke apa kesian dekat baby nanti.

sy pun baru je ambik vaccine 5/7.. kandungan 19minggu 4 hari..boleh consult dgn doktor dulu samaada boleh ambik vaccine ni atau x.. dkt ppv nnt pun diorang akan tnya kita pasal kandungan semua.. wlaupun az dan sinovac boleh untuk ibu mengandung, diorang akan utamakan bg Pfizer dulu.. in shaa Allah semua ok sis.. 😊

Dekat tempat sy ada 2kes ibu hamil kena covid-19.. Terpaksa bersalin awal.. Covid-19 yg sblm ni x bahaya sgt mcm sblm ni.. Better amik vaksin utk langkah pencegahan.. Semua company vaksin sudah berpuluh tahun beroperasi.. InshaAllah.. Apa2 pun ilmu vaksin drpd Allah.. Kita yakin apa atas dunia ni aturan Allah..

3y ago

Betul.. Setuju sgt.. Apa2 kita yakin dgn Allah.. Vaksin salah 1 usaha kita..

Sy masa 32w dh vaksin pfizer.. Alhamdulillah x de side effect pun, cuma tmpt cucuk je rasa mcm sengat lebah.. Rata2 kwn yg amik sinovac x de side effect pun... Klu AZ ramai yg demam...

sy dah 35 minggu 26hb ari tu dpt appointment utk dos pertama terpaksa cancel.....sbb 14-33 minggu di boleh kan ambk vaksin..so fikir² lps bersalin Kalau ade rezeki utk saya...

saya tak ambik lg. hari tu ada nurse tanya nk ambik trs ke tak. saya ckp nk tgghkn dulu sbb tkt saya tak lrt nk hdp effect lps d vaksin tu nnt.

sy belum dpt tawaran untuk amik vaksin lagi tapi kalau ade yg menawarkan saya akan tolak . dh lahirkan anak bru sy amik vaksin .