Bergaduh suami istri tiap kali suami ingin kluar mlm main badminton

Usia pkhawinan kami x sampai 2tahun lg, anak sulung baby umur baru 7bulan. Sy suri rumah shj. Disini sy nak luah sikit ttg perasaan sy. suami gemar main badminton.Suami kerja mcm biasa. Rkn skerja ajak main badminton seminggu sekali (. 8pm-10pm) . Sy memahami nya. tp tiap kali suami ingin kluar main badminton dgn kawan2 pd waktu malam , sy dan suami mesti akan bergaduh. Sy izin kan pergi, dalam masa sama sy tiba2 bersikap dingin dgn dia. Tiba2 mberontak. Suami pulak berang jugak, jd dua2 pun hubungan jd renggang gara2 hal kecil . Suami tnya sy, knpa tidak izinkan keluar? sy jawab " sbb awak pergi syok2 kluar , sy dirumah sdiri jaga baby. Buat baby sama2 , tp jaga baby sdiri" 😌 jawapan sy tidak matang . tp itulah yg terbuku dihati ini. Selama ni, masa pantang pun dia ada kluar main badminton wktu mlm. Sy bole go lg , tp sejak bulan ni, sy kluarkan apa yg tbuku dihati sy . Tp bila tlalu jujur mgaku yg tbuku dihati, benda remeh ni jd bgaduh suami istri. so , Disini sy rasa , sy tlampau manja, kongkong suami, perangai sy tidak elok untuk dia , sy tidak hormat pd kputusan suami. Walhal badminton kn game sihat. sy cuba pujuk . Ni smentara sahaja . Lama2 dlm pkhawinan ni , kita akan lali dgn psgn masing2 . So .. benda nak gaduh, gaduh ja😂 Tp klu ada nasihat manja2 utk sy , sila la nasihat diri saya ni, kenapa jugak terlalu bersikap kbudakan kan. Sy pun binggung sikap sy ni. So kalu ada sesiapa ada NASIHAT / Pngalaman boleh share untuk sy yg baru stahun jagung dirikan masjid ni utk jd kan iktibar utk sy. 👍🏻😇#firstbaby #firstmom #seriusnanya

8 Balas

Saya pun sama, anak saya baru 4 bulan, suami saya kerja berkaitan dengan estate, mmg kerja dia sebelum pkl 7 dah strt kerja, so kdg ptg pkl 6/6.30 bru balik rumah, tapi time rehat mmg balik makan macam tu, time tu la saya lari mandi kejap, risau nk tinggal ank walaupun nk g mandi. Saya jenis tak kisah, tapi sejak kebelakangan ni, saya jadi dingin kalau boss ajak dia keluar malam. bukan apa, kdg waktu dgn anak sekejap je, anak saya pkl 8malam dia akan tidur dah, kdg rasa dia x da masa dengan saya, lepas tu bila saya buat muka x bagi dia keluar dia akan bagi alasan kat boss yg saya tak sihat, kdg geram jugak, saya sihat je, cuma kdg tu selalu sngt boss ajak keluar malam, bukan ap ajak g jumpa kwn la, g makan la, kdg tu terpikir jugak, bini boss tu x terasa hati ke, dgn ank2 pun kecik2 jgk dia pun,

7mo ago

rupanya sis lg sukar hadapi habit suami yg kluar mlm berbanding sy🥹 Yg ni dh pgaruh besar dari bos2 suami sis ni . Suami sis yg kena main peranan lebih2 lagi dah ada baby😌🤗 tahu tu perasaan bila dh fed up hadap semua benda , terus prasaan mbuak2 nak balik ja terus ruma mak kn. Sy pun klu dah mrajuk pasal hal lain, mula la pikir bukan2 nak balik ruma mak, nasib ja sy pnakut balik sdiri sebab jauh beno kg sy. tp bila pikir2 balik, hasutan xbaik ja tu bila tgh gaduh . 🥴 Tp apa2 pun , semoga sis dimudahkan urusan sis hadapi dugaan2 yg ada skg ni🤲 ❤️🌹

Pada sy klu dia nak pg jgk, awak hangkut la baby skali. Jadi awak pun xdela rasa penat sorg2 rasa sume kne sorg2 kat umah. Awak kne bergaul jgk dgn org lain. Kwn dia kira kwn awak jgk lah. So win win situation, time break or ganti player boleh suruh dia pegang anak kejap. Turn dia main awak pegang balik anak. At least awak pun rasa la keluar umah tu. Plus husband pun ada time tu, xde riso apa bwk baby keluar kan. Pendapat sy la. Sbb Sy buat benda sama. Husband happy dpt spend time bersukan, sy happy dpt keluar umah keluar peluh jgk at least dukung anak ahahaha. Kadang selit main badminton jgk dgn husband

6mo ago

Tak penting diri lah. Actually good for you and baby jgk. Healing tak perlu pakai duit sis. Selit2 la main badminton skali. Court diorg bayo, kita dpt exercise happy2 skali haha

perangai awak lebih kurang saya . saya pun kadang2x kesian kt husband, bkn sllu lepak tapi tuh la, jadi mcm mana entah. maybe sbb kita duk rumah saja , 24/7 dgn anak, takda kawan lain, hanya anak n suami so mood jadi tak elok, penat emosi/fizikal jaga anak la apa. tapi maybe awak bole slowtalk dgn husband, luah je apa yg tbuku ,kalau time tuh bole keluar, follow la sekali . or ajak husband keluar atau me time ke ,bagi rasa okay kejap.

6mo ago

sy pun tidak keseorangan la kalau cmni . Sis pun camtu😆 bila kita dah offer then laki buat2 mgalah xpala , duduk rumah ja la. Bini pulak serba salah sbb suami murung dha cancel main game depa 😆🙌 tp sudut hati sy adil laa , sama2 dekat rumah 🫡😆 jahat laa saya 😮‍💨🤔 tp not bad . SY puas hati bila luah 🙌😌😂 wlupun hati kecil mgatakan xbaik gaduh2🙌😂 👉👈 Oup

Sebenarnya kita penat, minta difahami.. beza tau jadi surirumah sebab duduk terkurung je dalam rumah. Aktiviti yang sama berulang. Hujung minggu, ajaklah suami ke mana2. Ada duit lebih, jalan jauh sikit. Kalau tak, pusing dekat2 pun dah seronok.. mesti cari suasana yang lain daripada dekat rumah untuk dapat mood yang baik. Masa suami main badminton tu masih acceptable.. sebab sampai pukul 10 dan hanya seminggu sekali..

7mo ago

ya sis , sy pun rasa bole terima lg seminggu sekali,😀 jgn sahaja kacau sbtu ahad lg terukkn. Kalau tak, pishang saya 😌😂. incase suami on, sabtu ahad tidak skip keluar ambik angin dgn baby sekali🤗 Alhamdulillah . Cuma sy mungkin terlalu memikirkan diri sendiri hingga hilang rasa tolak ansur dgn suami ktika suami ingin me time☺️ Insyaallah selepas ni , sy bharap sy lebih lapang fikiran. Taknak dah gaduh2 hal kecil mcm ni lg , sy sendiri yg sedih sebab sy punca pcetus pgaduhan antara kami☺️ Tq atas respond y memahami dari sis , tq tips2 , akan sy guna pakai 👍🏻🤗🌹

Klu sy, ikut je suami g main badminton.. klu bosan or xtau buat pe, follow jgk.. tp jgn tunjuk muka bosan bila ikut suami.. tunjuk je happy n minat kt tgk dia main.. Skng anak 2 pun sy follow jgk klu dia g mana2 tp kurang la sbb ank2 da skolah.. so masa terhad sikit..

7mo ago

Xpe.. phm sgt letih tu.. hihi.. moga yg baik2 ye

Sis carilah me time sendiri juga. Lelaki pun nk ada life, tak suka dikongkong. Bukan lelaki je, sis sendiri pun kan rasa stress terperap kt rumah. Jadi pergilah me time dgn adik beradik ke kawan ke atau husband ke. Cari pengasuh yg boleh jaga baby per hour dlm apps

7mo ago

Betul tu. sy pun rasa perlu sgt me time🤗 Sy stay tmpt kg asal suami, setakat ni adikberadik(masing2 dh kawin) suami ja dan mentua yg dekat. Kami sewa ruma sdiri , wlupun ruma mentua ada ja dekat2 tp sy yg minta cari ruma sewa sbb ada abg ipar dirumah mentua. Mmg xleh duduk srumah , sy xlarat 24h/7d btutup aurat dirumah . hehe . Cukup la masa pantang haritu tumpang kejap . Adikbradik xda dekat sini. Kg sy 8jam jauhnya dari kg suami . Kalau kmi ada masalah ke apa , mmg pikiran sy nak balik ruma mak 🙌tp pikirkan jauh, mrajuk ja la mcm budak2 punya prgai 😮‍💨☺️ asam grm ruma tgga. Tq sis beri pdapat sis , me time penting kan 😘 ❤️ insyaallah sy cari me time yg semampu sy bole buat 🙌😂 ( movie maybe, dgr lagu)

sama dgn saya. ank 7 bln jgk. sy bg suami g mancing. dia kata nk mancing 2 jam je last² 4 jam. geram . balik tu kami gaduh la.lps ni tnk dh bg suami g mancing. pstu klau dia sembang ngn kwn dia pun rsa geram kita sruggle dgn ank dia syok sembang. sllu gak gduh.

7mo ago

faham sgt tu sis. Rasa kita terbeban sendiri dah kat rumah. Tp hati tak senang tgk suami syok2 buat busy buat kerja lain. tp kalau memancing sis, mmg janji skadar janji ja la hehe sbb slagi xdpt apa yg dipancing slagi tu stay jaa mancing . Pishang juga aa kalau cmtu . tp bole fhm la memancing ni camna , lg2 jiwa kaki pancing. Takpuashati, selagi tu on ja 😂 sabar la sis😌 mesti sis geram y amat lebih dari sy hadapi skg. Semoga sis dimudahkan urusan sis , tenang hadapi hari2 mdatang 🤲❤️

Saya pon mcm ni. Mungkin sbb kita penat 24jam duduk rumah jaga anak. Kadang jealous dgn husband yg dapat keluar pi kerja, malam pulak kadang main futsal. Kita ni nak me time pon susah sbb anak kecik lagi. Sokay. Awak tak keseorangan 🥹

7mo ago

Penat sampai nangis tu yg syahdu betul feeling bila dah xtahan sgt hehe . Tu la, kdg luah tidak difahami jugak. Bila sy pikir , nak difahami, tp sy sdiri tidak cuba memahami suami. Last2 blame diri sendiri atas apa yg jadi. Ah sudah ! ,😌😂 Insyaallah aamin sis 🤲 Ketenangan dalam hati yg paling didamba bg stiap suri rumah . Insyaallah aamin2