Boleh minum coffee ?

Saya baru masuk trimester kedua. Sejak tau mengandung terus stop ambik kopi. Tk kesah lah apa jenis kopi, mmg saya elakkan. Hb saya pon tkde masalah sepanjang mengandung. Tapi harini, tetiba teringin nak minum coffee caramel latte. Agak agak boleh tk ?

12 Balas

kalau takat trigin skit tu boleh sis ambik time baru lps check hb. contoh esok nk check hb. lps check tu balik trus la minum kopi . nk p check hb lg 2minggu kan. kira bg jrk la. mcm sy hb cantik. pstu trigin minum kopi viral. msa dkt nk check hb dlm 5 hri lg. hb ckup2 mkn ja. nasib baik..

Boleh je minum coffee. cuma limit sehari jgn lebih 1 cup takut dpt GDM pulak. sy pun hantu coffee n nescafe kdg sy bantai minum je bebila craving. dan elakkan minum waktu petang/malam. 🤭 alhamdulilah anak² lahir smua ok sihat. yg penting awk xde masalah penyakit lain waktu hamil ye.

boleh je sis kalau awak nk minum mcm time hi tea.. minum time mkn ptg ringan2...cuma jgn mkn bersama makanan berat nasi goreng or ap2 hidangan utama... tkut dia ganggun pnyerapan zat besi... at least gap 2 jam sebelum mkn or selepas mkn la...

Boleh je.. mcm sy sbln klau nk mnum, ambil lh skli je.. tu pn mnum time jarak utk cek hb jauh lgi.. klau dkt2 hri nk cek hb, better jgn la.. tkut drop.. sy mse trimster 1 mmg hb cntik je, msuk trimster 2 mkin drop hb.. btul2 kne jge pmakanan

sy minum je. cuma berpada2 je awak. ibu hamil dn menyusu boleh minum kafein tapi jgn lebih dr 150mg-300mg sehari. bersamaan 3cwn kecik. kafien ni bukan kopi saja. milo dgn tea pon dlm kategori kafien jugak awak☺️

sy pn trimester ke2 tetibe tringin kafein,bru mnom..lps ru tk dah..sbp sy memng tk amk kafein dah sejak mngandung..hb sy pon ok tkd msalh,sy gdm on ubt.

boleh. tp limitkan sehari 1 cawan je. sbb dia boleh ganggu penyerapan zat besi.

kwn sy hari2 minum teh. hb dia cantik. sy pula bru mnum teh 3 teguk hb terus drop teruk.

saya mmg penggemar kopi.. walaupon mengandung saya minum jgk...tp ckit² je.

Mnum ja mama..doktor pun cakap its okay kalau seminggu sekali mcm tu