Susah hati

UPT positive tapi scan kosong? anggaran 9minggu dah pregnant. takkan 9 minggu tak nampak apa2 ?

Susah hati
50 Balas

Situasi lebih kurang saya.. masa scan ritu sebab saya kena gigit dgn anjing datang klinik dokter tanya la prgnt ke tak, saya cakap saya memang tak period bulan tu. Then ade test upt sendiri dan +ve. Mula-mula dokter scan, docter tunjuk tak ada apa2. Kosong. Lepas docter suruh test upt lagi then docter sendiri.tengok mmg +ve. Docter kira2 saya dah 8minggu. Docter tu suruh saya datang balik 2 minggu lagi. Tapi lepas 3 minggu baru saya datang untuk scan, alhamdulillah dah selamat jadi bentuk manusia dan ada degupan jantung. Apa pun, banyakkan doa dan fikir kan perkara yang positif je. Jangan risau sebab apa yg kita fikirkan sangat mungkin jadi kenyataan. So, cuba lawan perasaan utk kearah yang lebih positif.

In sha Allah baby ada sis. Keep +ve ya. Sy pun ada pengalaman mcmni. Rahim sy jenis retroved (kebelakang) baby mmg susah nak nampak. Masa baby 1st 7w++ pun doc tak jumpa. Tp baby tu gugur akhirnya. Baby yg ke2 ni sy jumpa pakar scan terus. Dia berpengalaman, alhamdulillah dia explain dr a-z. Cuma sy scan masa tu ingat baru 8w ++ rupanya dh 10w++. Doc yg scan sblm ni salah predict. Puas hati nampak baby lompat2 ☺️

5y ago

terima kasih ye. insyallah 🤲🏻 aminn🤲🏻🤲🏻

Sis, apa update terbaru skrg? Sy lebih kurang mcm sis. Ikut kiraan LMP minggu lepas 9 minggu, tapi scan 5minggu. Kantung pulak kosong. Doc suruh datang lagi dua minggu. Ayat doc menakutkan buat sy risau "datang lagi dua minggu utk tgk baby jadi ke tak" muka sy terus sedih. Sementara tunggu dua minggu tu, cari2 la post org senasib sy. Dua minggu terasa lama sgt :(

4y ago

almost sama mcm sy.. spatutnya 8 minggu tp nampak kantung je.. kecik sgt.. doktor ckp msih awal and mcm x yakin sy preggy 😭😭 dia siap ckp uterus sy tebal.. bila2 masa darah blh keluar. stresss sy.. lg sebulan dia suruh scan 😭😭😭😭😭 lamaaaaa gilaaa !!!

Sama la saya,pagi tadi pergi upt n scan kat kk x nampak ap pon,nampak kantung je kat bawah...bbynye x nampak pon...sye ikut tracker dah 10 mggu 4 hari,ikut doktor dah 11 minggu lebih....nak kata sebelum ni period x regular setiap bulan sye period...walau kadang2 lewat seminggu...tawakal je lah....yang penting sye tahu baby ad...inshaallah...ada rezeki...

Kadang2 tarikh tu tak sama...mcm saya kalau ikut last haid kandungan masa tu dah 8 minggu..tapi scan baru 4 minggu mcm tu...n anak pertama saya scan dari bawah baru nampak...masuk 8 minggu baru nampak..tu pun scan dari bawah.kalau scan biasa bayang apa pun fak nampak..tak per sis cuba try scan dari bawah..

4y ago

Sis 4 minggu upt dah boleh check ke? Samar atau terang? Last period 20/04 sampai skrg line kedua tu samar sangat...tak tahu pregnant ke tak ovulate 12/05

Saya pun lbih kurg mcm sis. Dah 3x saya scan and nampak kantung je, lgi sedih doktor cakap besar kmungkinan dah gugur lgipun now pendarahan je. Then doktor bagi tempoh 2w tuk rescan balik. Nak tguk gugur dah smua atau ape. Doakan saya ye momiesss, semoga segalanya baik2 je dan dipermudahkan segalanya. Amin yra.

4y ago

Sama lah sis macam sya juga,doktor ckap kmungkinan gugur, masa dgr tue air mata saya da jatuh.. Tp doktor sruh check 2 minggu lagi tp dkt hospital besar HKL nak scan msuk cemera nak tgk kalau btul da ggur, tapi alhamdulillah sekali pergi dktor scan biasa je baby da nmpak besar 11 minggu 3 hari..

Jgn risau sis kes mcm sy. First scan lnsung tak nmpk apa2. Siap doktor ckp tak prgnant. Terasa hati jgk. Scan kli ke 2 bru nmpk kantung. Scan kli ke 3 bru nmpk baby n jantung siap jari baby gerak2 lgi. Tiap kli scan doa bnyk2 agar urusan dipermudahkan. Tips tiap kli scan mnum air bnyk2.

4y ago

12 minggu dah.

Ada tu awk jangan risau....sy masa 4w scan melalui vagina dah nampak kantung & 6w dah nampak jantung dan dengar heartbeat sekali...dua2 scan dkt klinik tp pastikan klinik tu ada vaginal scan baru senang detect kalau melalui perot mmg xnmpk sbb awal lg😊

Fikir yang baik2 ya. Ketiga- tiga anak saya macam tu. Kandungan yang ke-2 tidak bagi buka buku klinik dulu,siap suruh saya balik tunggu dalam berapa minggu lagi. Check upt pun memang 1 line saja. Semoga dipermudahkan ya.

Sy pernah alami... Chek upt, hamil... Scan msa 7w doc ckp xnmpk ape cuma nampak ade kantung je... Bila dah tau diri hamil bleeding hari hari.. Tp skit skit... Smpai 10w keguguran... N mmg kantung kosong...

5y ago

Sama mcm saya dlu.. 1st pregnancy..