Kandungan 5 week

Normal ke 5 minggu tak nampak apa2 dalam perut? Bila scan hm.. upt positive period pun tak dtg. Normal period.. dekat flo tulis dah lewat period.. tapi scan tak nampak apa2 lgi. Ada yang mcm saya tak? #pleasehelp

10 Balas

scan awal2 just untuk confirmkan pregnancy tk pe. tpi jangan expect akan nampak baby , kantung, janin dan sebagainya. sy pun pegi di awal kehamilan sebab dah pernahgugur. just ambik tindakan awal jmpa doktor di KK untuk comfirmkan prgnancy, so that kalau ada masalah after this dorang dah ada rekod sy . untuk confirmkan prgnancy doktor suruh buat urine test, and result urine test tu kira dah comfirmla pregnant. doktor scan tak nampak pape, kena datang lepas 2 mggu baru nmpk jantung dan janin. Alhamdulillah. belum bole bukak buku pink sebab kandungan tak sama dengan tarikh period. tapi tkpe at least rekod semua doktor dah ada. so awak jangan nak serabut serabut kepala. as long as dah cnfirm prgnncy, jaga elok elok kandungan, dengan nasihat doktor, rajin datang appointment, and kalau taktahu apa apa tanya direct pada doktor ya. jangan simpan soalan tu nanti awak yg pening. tanya doktor kenapa baby sy belum nampak, normal ke tak baby sy kecik? tanya je semua pada doktor. kalau awak tnya org, org ni lain2 jawapan dan lain2 pengalaman.

1y ago

setuju cakap puan

Jawapan : normal belom nmpk apa2 @ dinding rahim nmpk menebal. janin baru dlm proses penempelan. utk sahkn kehamilan tu boleh cuma jgn panik je bila doctor ckp xnmpk pape. dan doctor akn minta kita repeat scan semula selalunya. sebab tu kita tak digalakkan scan awal2 ni awak. sebab buat awak fikir yg bukan2. nak nmpk kantung boleh scan masa usia kndungan 6@7w. nak nmpk janin dn dgr heartbeat baby scan masa usia kndungan 8@9w. nk buka buku pink call kk terdekat dgn awak. tanya dia perlu book atau boleh walkin. dan bila boleh buat buku pink

1y ago

amat2 setuju dgn Anon 💯

Normal lah 5w xnampak apa2 lg. Klu upt positive tanamkan kat mindset awk jaga diri, jgn kerja berat, start makan folic acid. awk scan awl2 akan buat awk stress dan bnyk fkir bukan2 je sbb mmg xnmpk apa2 pn sbb baru habis penempelan/implantasi. klu nak nampak kantung dan janin sekali gus sabar tnggu 8w/9w bru p scan ye.

Normal tu awk, jgn stress dan jgn risau, makan je folic acid hari2, start minum susu utk ibu hamil supaya baby membesar dgn sihat dan kuat, jgn buat kerja berat, kena bnyk rehat. Nnt bila dah 8weeks insyaAllah akan nampak kantung+baby+heartbeat 🥰🤲🏻

1y ago

My pleasure awk 🥰 take care yaa.

Normal. Sy masuk 5w nampak dinding rahim tebal, masuk 6w pergi scan baru nampak kantung. 7w dh ada jantung. Better sis tunggu 7-8w mcm tu pergi scan, sambil2 tu jangan tinggal acid folic ya. 🤗

5w dah boleh nmpk kantung. syaratnya masa scan pundi kencing mesti penuh. repeat slp 2mgg utk tgk perkembangan in case date salah kehamilan bukan 5mgg (sebaliknya 4mgg)

Normal wak klau 5 mggu tak nmpak ag .. sy scan 8mggu aituu pon tak nmpak jgak .. puas nurse cari baby duk at mne 🤣🤣

5 mnggu masih kecik lg, biasa 7 weeks+ baru nampak.

normal...tapi nmpk kantung kan...

Normal, repeat scan 8w ke ats