susu ibu...

Untuk IBU2 yg nk menyusu anak MMG sebelum bby lahir kau orang kena mind set kat kepala ampa nk menyusu badan sampai anak lahir..bila anak lahir mulut jgn sebut xde susu..walaupun hakikatnya MMG aku pun hampir putus asa juga...??nk tambah susu bnyk mkn sayuran MCM sawi...ikan bilih nasi tu MCM mn mesti berkuah..aku minum air banyak walaupun mak aku kata xleh minum air masak byk nanti buncit...insyaallah jamu ada xdok masalah...Times pkp pula susu xdok pun aku x bagitaw laki aku sebab dia NGN xkerja pikir nak beli susu pula...so dah 3bulan...berjaya Oii experiment aku...haha btoiu kata madam..kena positif...bila air lebih isyaallah susu meriah sembelit pun tak...ini pengalaman aku untuk third baby...sebab anak2 lain dlm pantang MMG aku x makan sayur...sebab dpa kata sejuk la bagaii la Klau x MKN mn nk DTG susu dari mn...so tradisional n moden pun kau orang kena gabungkn xleh ikut ?...orang kata tgok yg rasional...Klau nasi pun berkering itu tak rasional..so third baby NIE berpantang sendiri berpandukan nasihat mak juga tapi tak ? derhaka juga..tapi chik suami xpernah lupa bawang Puteh sebab itu je pertua warisan dari arwah ibu mentua ku....aku NIE xde la pengalaman sangat tapi disebab laki aku suka sangat berhijrah...so terpaksa kepahitan ku telan jua...anak pertama ingat lagi menangis dlm toilet sebab susu luka....so aku pikir Klau aku x tolong diri aku sapa nk tolong aku....positif selalu....mak ayah jauh adik beradik jauh .....bf NIE kau orang kena banyak sabaq...sambil susu dlm otak ok xpa anak susu nanti rahim cepat kecut..aku cepat sihat...itu la aku ibu yg sentiasa mencuba jadi yg terbaik..n xnk susahkan suami...

1 Balas

Susu bdn ada sebenarnya...penghasilan susu ikut demand n supply...ade demand adelah supply....n sucking dr bby jgk meransang penghasilan susu....mindset pon penting juga... Cuma kalau kita nk baru 2 hari umur bby tp kita nk susu dah menitik2...mmg xjd mcm tu sbb perut bby masih kecil...dan susu yg ada dlm breast ikut keperluan bby shj... Sy dlu ank 1st pon xgali ilmu...percaya bulat2 doc ckp susu xde😅😅ank pulak pramatang...mmg menggelabah jdnya..xpsl2 bg susu fm...rugi😊

4y ago

Tu la saya di pertengahan kadang2 biasa la.baby agak marah Klau susu lambat keluar...tapi tetap sabar positive cakap kat baby susu ibu banyak minum la....Alhamdulilah menjadi sekarang 3 bulan pdaii merajuk ja lambat bagi susu😆