Di labour room

Tumpang tnya...di labour room tu nty kita berslin doktor yg smbut anak kita laki ke prempuan...bukn apa risau juga klo doktor lelaki...kita penat2 tutup aurat doktor laki yg smbut anak kita..nmpk aurat kita...tnya je..boleh tukar ke klo doktor lelaki

35 Balas

Doa sis. Pengalaman sy anak pertama dari awal preggy sy tetap dlm doa sy smoga Allah lindungi aurat sy semasa bersalin, sy pulak jenis terlampau malu dari kecik cmtu. Sy tak biasa dgn lelaki. Dgn adik bradik pun sy jaga aurat sy. Allah kirimkam suami tu pun mmg takdir jela. Sy xbercinta. Masa nak brsalin misi suruh bukak tudung,sy tnya ade lelaki ke nnti,tibe2 diorg tanya kenapa xnak lelaki ke,sy jwb kalau boleh. Tp mmg syukur alhamdulillah spnjang bersalin mmg xda lelaki. Bilik sy sndiri dan brtutup dgn tirai lagi. Masa lepas bersalin sy sorg je dicek oleh doc perempuan yg lain smua dgn lelaki. Mgkin sbb diorg xrequest. Serah mcm xkisah. Bg sy sekurang2 nya sy cuba tny dptkan prmpuan kecuali jika betul2 xda xpe. Sy bersalin di gh biasa. Skrg anak sy dah 2 tahun. Sama mcm maknyaa perangai. xnak dgn lelaki. 😂 apepun doa dan by time nnti tanya kat misi2 situ je. Allah ade❤

Saye penah dengar ceramah sorang ustaz ni.. Katanye kalau keadaan darurat seperti bersalin mcm tu kalau da usaha yg terbaik tapi tak dapat jugak.. Di bolehkan doc perempuan bukan agama islam yg pertama.. Lepastu doc lelaki islam yg kedua.. Yang terakhir baru la doc lelaki berbangsa lain. Itu pon da usaha mane yg patut la.. Islam tu kan mudah..😊 Cube puan banyangkan kalau ditakdirkan terberanak di luar kawasan hospital.. Orang sekeliling sahaja yg ade nak tolong kan😊. Tapi kalau puan betol malu dan berpegang pada penderian sendri.. Myb puan boleh pergi hospital swasta wanita dan kanak2.. Semua perempuan situ dan puan boleh request doc perempuan mane nak sambut.. Cume sediakan duit sahaja. 😊

Selalunya bila dah darurat org dah tak fikir bab doc laki or pmpuan dah, asalkan nyawa baby & ibu selamat. Hospital pun bkn saja2 bagi doc laki, klau dah kuota doc pmpuan lebih sikit sedangkan patient melebihi nisbahnya susah jgak. Mana2 hospital utamakan nyawa dulu, kang jadi apa2 ketegaq takmau doc laki jadi apa2 masalah hospital jugak yg kena. Sis boleh survey hospital swasta yg khas doc pmpuan tp prepare duit la, klau branak normal harga mampu milik tapi bila ada problem jenuh la jugak kecuali dpat suami kaya raya 🤭🤭🤭 Tp sesetengah hospital swasta pun bila ada problem kritikal dorang akan hantar ke gov jugak..

hospt kerajaan slalunya suami akn tnya, ada x doc perempuan. tapi dalam 6x bersalin, sekali ja kena dgn doc perempuan🥴 pernah skli tu masa dlm wad, ada doc laki tu. dh la muda lg, selalu sembang2 dgn dia. boleh kata kenal2 jugak la dgn dia. time sakit contraction tiba2 dia yg nk kena seluk tgk bukaan,. punya la malu xtau nk kata. nurse2 punya pujuk sy ckp hanya doc tu sja yg ada time tu pun. mau xmau terpaksa la jugak... doc tu pun mcm segan la. 5,6 org jugak laa nurse pompuan teman. nyawa anak lg pentingkan... pcayalah,, klau dh rsa sakit sgt2 tu.. malu pun x ingat dh..

Jawapan nya mudah sis.. swasta Jee . Gov kalu banyak kerenah ni MMG dorg takkan layan sis... Masa bersalin ni choice la nak ape pon.. dah kalu time kita semue nye pakar lelaki handle kalu berdegil nak doktor perempuan juga MMG dorg bia kan Jee... Pada sy skrg ade seluar untuk bersalin nah beli n pakai .. masa nak deliver hanya kemaluan Jee nampak .. masa kita deliver pon Allah x kata dosa sebab kita berjihad kluakan bayi kita... Hihihi .. mampu better g swasta MMG Confirm bole request doktor ... Sedia kan Jee RM3/4k kalu normal...

Sy sblm masuk wad doktor lelaki yg cek bukaan. Dah duduk dlm wad doktor perempuan dan nurse yg cek bukaan. Tapi, sis blh request nak doktor perempuan. Itupun klu blh la.. klu tak cukup doktor wanita, terpaksa jugak doktor lelaki kan. Lepas saya bersalin, doktor perempuan yg jahit, tapi doktor lelaki memerhati sbb yg doktor perempuan ni nak terangkan pada doktor lelaki mcm mana nak cantik kan jahitan . Masa tu tak fikir dah malu. Yg penting dh lega dan syukur anak selamat dilahirkan. Masa nk blk pun doktor perempuan yg cek jahitan.

rsanya semua klu blh nk dktor ppuan.. mohon @ cuba utk request dktor ppuan.. sy pn nk mcmtu.. tpi ada yg dpat ada yg xdpat.. aurat xjdi mslh dh time darurat gtu.. asalkn baby n mommy slmat, dh syukur.. tpi sis blh usahakn kot, ada aritu yg share ckap blh wat surat & minta sign dri suami @ dktor (sy kurg pasti) utk request dktor ppuan.. wlumcmnapn, klu emergency ke ape rsanya diorg ttap xdpat elak utk panggil dktor lelaki skali.. apa2 pn doa jer, insyaa allah, allah pmudahkn n bgi apa yg sis hrapkn.. insyaa allah.. 🌹👍

Tak pe awak, sedara kita pon siap pakai purdah lg, dia ckp nak bersalin ape sume tak pk laki ke pompuan..dia ckp dh kes darurat..mmg terpaksa, bkn kehendak kita.. kalau awak nak pompuan, kat swasta boleh request..tp bayar mahal la..huhu..tawakal je..saya pon spjg pregnant, bersalin, buat tvs tgok bwh, sume lelaki.. tawakal je..huhu..sy ada request gak nak pompuan tp doktor g cari doktor pompuan, tak de..so terpaksa la..hehe..kita pk demi anak.. Allah tau k..😊👍

Bergantung siapa yg bertugas masa sis nk bersalin.. kalau lelaki redha jela.. nk bersalin da x fikir apa sis.. dgn sakitnya dan fikir biar baby selamat.. doc llki ke prmpuan lain citer.. sy masa bersalin first pecah air ketumban dan check jahitan kt wad doc llki bkn islam. Alhamdulillah ank kedua semua doc perempuan.. rezeki sy.. jujur doc llki lebih lembut dr doc prempuan.. 😅

susah nk ckp sis.. sbb skg mmg bersepah doc laki kt tmpt bersalin... cume fikir 1 jela... darurat.. bkn kite sje2 yg nk doc laki.tp da mmg yg betugas doc laki, kene plak da nk bersalin , xkn nk tahan tunggu smpai doc pmpuan dtg.. lemas plak bby dlm perut. xpe islam ni mudah. xdosa nye kite. lg pn.time tu doc laki pn xde napsu tgk kite punye tu. jgn risau ye