Di labour room

Tumpang tnya...di labour room tu nty kita berslin doktor yg smbut anak kita laki ke prempuan...bukn apa risau juga klo doktor lelaki...kita penat2 tutup aurat doktor laki yg smbut anak kita..nmpk aurat kita...tnya je..boleh tukar ke klo doktor lelaki

35 Balas

Kalau sis mampu, sis bersalin di swasta. Cara nak bersalin, siapa yang sambut, siapa yang ada dalam labour room semua sis boleh request. Tapi, kalau dihospital kerajaan. Kebanyakan pakarnya lelaki. Doktor perempuan ada, tapi terhad. Mungkin masa sis nak bersalin tu, doktor perempuan tengah handle patient lain bersalin. So, susahlah nak request.

5y ago

betul..sy check perut details scan pn pkar dktor llaki yg check.. lgipn bkn kita yg nk @ mintak..

Skrg musim wabak semua nye terhad..doc pon terhad...so terima je lahh klo tu mmg doc yg awak dpt..n biase nye doc laki untuk sambut brsalin nii cina/india je..xde doc melayu..kalau nk pilih doc kena gi hospital swasta n biase nye kena booking n start checkup swasta since kandungn 7bulan paling lmbt..

5y ago

Xjugk..skrg mmg kurg Dr..mo bhgian o&g pon drg hntar ntok saringan covid..my sis doctor..kawan Dy o&g,skrg cover covid..so kena terima laa Dr apa sklipon rawat Kita..drg tahu yg terbaik

Klau bersalin kerajaan tk boleh request sis pengalaman sy bersalin kat kerajaan cek Jalan, induce dan Inject bius Dr laki yg buat tpi jgn risau bkn kita berdua je ad nurse yg teman.. Tu dikira darurat sbb x mampu nk bersalin swasta.. melainkan klau sis bersalin swasta mmng boleh la request..

5y ago

Betul tpi time tu xpikir apa dah pkir sakit dgn nyawa anak je

kalau hospital kerajaan, depends time awk nak melahirkan tu, time tu shift kerja dr lelaki atau pompuan kalau kebetulan dr pompuan, pompuan la. tp bole try request. kalau hospital swasta, dr awl monthly check up dgn Dr tu, Dr tu laa yang akan handle sampai nak beranak nanti.

depends sis. tp hosp kerajaan mmng tak boleh request. time saya dulu ada sorang pelatih lelaki dia nak check jalan tp saya tak bagi pastu bila husb sampai husb taknak ada dr or pelatuh dalam tu. nasib baik semua perempuan dan yg sambut pun perempuan.

Nasib la klau dpt doktor lelaki..sepanjang pengalaman bersalin 5 org ank..cuma yg sulung di sambut oleh doktor lelaki..berbangsa cina plk tu..tp dh xda doktor lain maka redha saja la..yg lain2 ada doktor pompuan @ staff nurse yg sambut

kalau di hospital kerajaan kita tiada pilihan untuk memilih doktor kerana mereka semuanya akan di tugaskan tak kira doktor lelaki atau doktor perempuan. Tapi kalau di swasta, kita boleh pilih doktor sebab bayaran nya juga tinggi...

Saya staff nurse yg sambut baby dia yg jahitkan last sekali baru doktor datang tngok luka jahitan dngn dlman , dua² perempuan cuma yg sblum lahirkan anak doktor laki yg cek laluan bukaan tu 😅😅

klo x nk doc lelaki bersalin hospital port dickson.. semua perempuan sis. baik nurse, baik doc semua perempuan.. wlupn hsptl lama xde econ.. tp diaorg xde staff lelaki + xde doc pelatih..

Boleh buat birth plan , dalam birth plan tu boleh senaraikan ape yg kita nak dan taknak . kita ada hak utk minta hanya doktor perempuan sahaja tapi kalau hospital kerajaan mungkin susah.