Tanda-tanda sakit yang perlu pergi hospital

Tumpang tanya, saya tak pernah merasa sakit kontraksi diwaktu kelahiran anak sulung sebab czer, untuk kandung kedua ni lain macam pulak sejak masuk 37 minggu ni .. sakit tu kadang2 sakit betul dekat area rahit dan ari2 .. tetapi setiap hari kawasan ari2 dh bawah perut terasa sakit termasuk sakit belakang dh .. normal ke atau tidak .. untuk tahu sakit yang perlu pergi hospital yang macam mane ?

3 Balas

real contraction ni akan tangkap dr pinggang ke buntut. makin lama makin kerap 5-10min, 10min-15min. apa awak nak buat pon serba xkena. kalau experience sy 1st baby - sehari sebelom bersalin. turun tanda darah dulu, pergi hospital doctor check belom ada bukaan dn contraction doctor bg balik. esok pagi tu baru start sakit check pad darah xde dh tp lembab mcm basah. mak terus soh pergi hospital. sampai hospital 4cm dh. petang tu bersalin. 2nd baby - sakit contraction. mula2 boleh control, makin lama makin kerap rasa sgt xselesa. nak duduk xkena berjalan xkena. terus pergi hospital dh 4cm juga. tengah tunggu nak masok labour room air ketuban pecah

37 dh blh standby...mungkin tu tanda awal tp mmg seakan2 baby menekan ari2 kita ke bawah. bila nk bsalin tu biasanya sakit x leh bincang, contraction dia seolah2 tulang pinggul pinggang kita direnggangkan2 tanda baby dh nk kluar. ibu kna kira berapa kerap sakit tu, biasa klu dh nk bsalin mmg masa x gap lama...x sampai seminit dua dia dtg x tenang..better cpt2 g hosp.

1y ago

tq ... just bila demam ni jadi macam risau badan x mampu je nak tahan .

oh ya...klu mcm saya tanda contraction akan kluar drh sikit, muntah..terus g hosp doc pecah air ketuban dh ada bukaan. lain ibu lain pglmn dia mungki. ada yg pecah air ketuban dlu