Kontraksi MCM halus halus je

Nk tnya Siapa pernah dtng kontraksi yang btul tapi tak ada kuat sakit mcm sakit tu halus² je..bila pergi hospital tngok CM dh buka..Sya dah genap 35weeks..skjp mcm segugut skjp kurang MCM tu..terasa sakit di bahagian sebelah kiri sahaja..tpi tak ada klur tanda apa-apa saya tak g hospital lh..tnggu tanda ada klur Bharu pergi hospital..

7 Balas

hi awak. awak kena igt stu ja, setiap mommy tak sama ya. ada yg trun lendir darah pergi hospital tunggu sekejap dh ada bukaan. ada mommy yg pecah air ketuban xde contraction pergi hospital dh ada bukaan. dn ada mommy yg xtrun tnda lendir drh or air ketuban hanya ada contraction dh pergi check hospital dh ada bukaan. kalau dh ada bukaan tp air ketuban xpecah doctor yg pecah kan dkt hospital nnt. ada mommy dia rasa mcm kerap nk berak tu pon tanda nk bersalin pergi hospital dh ada bukaan. so kalau awak rasa mcm xtahan sgt boleh je pergi klinik utk misi kk utk check kn dh ada bukaan atau tak. baby dh trun ke bawah ke belom.

sis sya 33 mggu 5 hri perut sllau mgeras, bila ank pushing2 skit sngt smpi dkt miss v tu skit sngt smpi xbleh bjln, lpastu klw dtg skit prut skitnya mcm memulas mcm dtg sggut... kdng rasa nak berak je bila ketds xpulk berak, ada jgk la shri tu kerap berak smpi 3,4 kli... ada ka tu tnda jgk... ank mmg gerak aktif... perut kerap mgras... tpi msa keras tu dua tiga minit lpastu lmbut blik... tpi stiap jam dia keras.. risau bby dlm tu knpa2..

Pnglaman sy utk ank no 3 & 4 mcm tu la, sakit manje2 je...x sakit sangt pn, x expect pn tu la tanda skit bby nk kuar, jd plak hri kna serah diri... Bila g hospital, doc cek dh 4 cm bka jlnnye...selalunya bila jd cm tu, doc akn pecahkan air ketuban...bila air ketuban pecah, bru la btul2 rasa sakit kontraksi tu dtg...

Saya ada contraction tapi tak perasan sebab anak first. Tahu ada contraction tu pun sebab nurse beritahu bila check ctg dan bila doktor check bukaan dah 3 cm. Btw saya serah diri sebab overdue

kalau kadang2 dan tak kerap mungkin brixton hicks.. biasa dr advise kalau contraction kerap dan rapat atau keluar tanda mmg wajib pergi hospital

Braxton Hicks contractions pun bole jdi jgk..btul² kluar tnda sperti pech ketubn..bru segera ke hsptl..moga di permudah uRuSaN smua Nye nti..amiinn

2y ago

aminn thanks you sis..😊🥰

perhatikan diri..cek kekerapan sakit tu