TTC after chemical pregnancy

Hi ttcian, macam mana nak stay positive selepas negative upt :( saya ttc setahun, kawin dah 2 tahun. Lepas kawin saya family planning dulu disebabkan masih belajar. Saya dah on clomid 2 cycle, makan madu wawa zainal, himalaya(shatavari), husband ambik himalaya (speman, kapikacchu), folic acid tak pernah tinggal 2 tahun sejak kawin. Setiap bulan jugak saya buat OPK, mmg saya ovulate normal, cycle pun normal. Saya jaga makan, berat badan normal. Dr cakap rahim saya ok, takde PCOS atau apa2. Ada sekali saja upt saya positive 5 bulan lepas, saya test clearblue, pregnant 1-2. Time tu happy sgt buat surprise kat husband sampai nangis.. Rupanya chemical pregnancy, seminggu je happy :( Saya sedih sgt sebab kawan2 yang baru kawin pregnant dulu, family asyik2 tanya bila nak pregnant:( saya nangis je dalam bilik.. kadang2 nangis setiap malam time period dtg.. saya tau rezeki anak akan datang bila kita dah bersedia, cuma nak kekal positive tu sangat susah bagi saya. Kawan2 boleh share nasihat? #ttc1year Update 20/4/2022 : Alhamdulillah saya dah pregnant 19 minggu, dah rasa baby tendang2. Allah maha besar. Macam tak percaya pernah post ni, baby due anniversary saya ke 3 tahun ni. InsyaAllah..

6 Balas

Sy pun agak lewat after 2years married baru betul2 lekat. Baru lekat, InsyaAllah tahun ketiga baru delivery. Plus 2x gugur along that 2years. Kalau kita pikir sbb tgk kawan semua baru kahwin dah terus lekat, mmg rasa mcm xleh nak terima keadaan tu. So nasihat Sy, nak tgk kawan duk share kat social media dorg, tgk semata tgk, jgn compare dgn diri kita. At least kita masih ada time to spent with each other. Trust me Kalau dah pregnant nnti, sgt susah nak spend masa berdua dgn husband mcm sebelum pregnant. InsyaAllah Kalau rezeki pregnant takda masalah, boleh lah enjoy jgk time pregnant. Tapi Sy problem sikit, nak gi jalan2 pun pikir byk kali. So, instead duk pikir why, enjoy moment you dgn husband berdua. Jgn stress2 pikir xlekat lg. Kadang2 sbb kita byk sgt pikir, secara xsedar kita stress sbenarnya. So tips Sy, kena enjoy. And it’s already a good thing that you guys betul2 serious with your ttc. InsyaAllah rezeki tu datang bila kita paling tak expect.

2y ago

Alhamdulillah dengan izin Allah, saya pregnant 5 weeks skrg 😭😭 baby due anniversary ke3 kami(sept 2022) doakan saya dan baby sihat sampai bersalin 🤲🏻🤲🏻

Saya pun alami nasib sama, cuma bezanya sy 2x gugur. Kalau sy, bila sy sedih fikir pasal anak, sy bukak ytube cari zikir mendapat zuriat sambil doa. Kerap sy buat mcmtu. Sy pulak pjj, suami pun tkde kt sebelah, mmg kena cuba kuatkan diri. Rajin doa & cakap dgn diri sendiri supaya kuat. Sy tahu tk mudah, tapi kita kena cuba. InsyAllah. Semoga Allah hadirkan rezeki zuriat dalam rahim kita lagi. Aaamin ❤️❤️

3y ago

Tq sis atas nasihatnya❤️ kuatnya awak lagi besar ujian. insyaAllah sy cuba follow.. semoga ada rezeki untuk kita semua 🌹🌹

ade tips x sis, situasi sy skrg mcm sis, husband n wife dah ambik semua suppliment yg doc saran kan stiap bulan, check klinik rahim elok xde masalah, period dtg tiap bulan tepat waktu. check opk tiap bulan jgak tp smpi skrg belum ade rezeki lagi 🥹

12mo ago

sy pun alami benda yg sama..😔

Alhamdulillahh, cerita kita hampir sama, cumanya saya stahun ptama kawin merancang sbb ekonomi, skrg baru nak plan. Smoga ada rezeki saya juga amiin

Sabar ye syg. Stiap ksusahan psti ada kesenangan. Sperm hubby dh cek x? Pnting utk 2 2 sihat.

3y ago

Baru check sperm hubby low rupanya.. pasni akan ambik ubat kat doctor, hrap dipermudahkan

alhamdulillah sis