hi ibu2 saya preg dh 18w saya ada masaalah HB low dn kencing manis 😭 nak tnya jus mamariam ok tak untuk mslah mcm saya

tolong dulu first bby😭

18 Balas

Utk HB cuba amalkan buah delima wktu lunch n dinner, jgn la mkn sbiji terus 😅 mkn dlm 5 ke 6 sudu, lps tu skli skala hati ayam, syur bayam, jambu batu blh goggle makanan yg naikkan HB.. Utk kencing manis, elakkan makanan manis, klu nk rsa bnda manis Cuba ambil pagi, utk lunch n dinner elakkan la manis² nie, lg 1 nasi buat suku sahaja, kawal segala benda makanan carbo, sbb nie blh naikkan gula, lst mkn jam 10mlm (snek) roti atau biskut utk hilangkan rsa lapar.

Saya pun ada gdm..doc x bagi minum apa² produk kehamilan like susu atau jus.. doc decide kat Saya ambil sayur hijau atau buahan hijau.. Saya makan buah jambu batu jer dengan asam sikit..syukur alhamdulillah gula turun jer..susah nak Naik.. untuk hb alhamdulillah normal.. amalkan obimin doc bagi atau boleh beli di farmasi.. inn Sha Allah hb normal.🥰

hb low..bykkn mkn sayur2an hijau n buah2an..makan ikan,ayam,daging..elakkan minum air berkafein.. nescafe,kopi,teh,latte,Milo(Milo Pon Ada kafein yaa) so kurg2 kn minum air kafein..kalau bole elakkan.. kurg kan pengambilan nasi..jaga pemakanan je

sya minum susu ar rayyan..but not everyday..so hb akan cantik..naik plan2 la..before 10.5..then 11.0..then 11.5..then 13.0...slowly but surely up..n tiada gdm langsung even minum air gula..tq

Klinik xbg ubat ke sis. Boleh mkn ubat/supplement dari doctor. Dan makan makanan high iron. Kalau sy mmg xmkn jus2 jual di pasaran. Buat sendiri, atau mkn je buah/sayur tinggi iron.

alhamdullilah sy pengguna jus mamarian dri pregnant 7week sampai skang dah 18week hb semua ok xada masalah lagi .. cubalah salah ikhtiar kak , lain org lain ragam kan ☺️

jus mamariam mmg elok..tpi x sesuai utk gdm sbb kandungan gula agk tinggi..mgkin blh mkn syur bayam,hati dan kerang ......kencing manis kne control gula...lebihkn air masak

sis minum susu wildan n jus mamariam . My mom preggy at 42 yg adk bongsu. Alhamdulillah kata nya HB semua cantik n xde pape masalah. Now sya pun mnum susu kambing.

beli pil "IBERET" dekat farmasi .. die siap folic acid .. jadi tak perlu mkn folic acid dri klinik kalau dh mkn pil ni .. nurse sruh sy mkn pil ni sbb hb sy low

sy minum mamariam mcm tak ada kesan sgt. ambil zincofer saja yg kk bg. dan bykkan makan bayam, jambu batu. hb rendah naik cantik.