Assalamualaikum mcamana nak kurangkan gula mksudnya apa yg bole di makan dan x boleh di makan

Tolong bantu

6 Balas

Sangkut GDM ke? … masa saya preggy hari tu.. sangkut GDM gak.. siap kena on ubat & insulin lagi… cara saya.. mkn lauk mcm biase je… nasi pakai beras basmathi… buah boleh nk mkn tapi kuantiti yg sedikit.. air manis saye x ambik langsung… klu dekat luar saya mkn nasi kuantiti yg sedikit.. air mesti bwk dari rumah… Alhamdulillah.. lepas bersalin dah xde kencing manis… (GDM)

Jangan makan kat luar sis paling senang. Prepare makanan sendiri sebab dapat kawal gula dalam masakan. Kalau makan kat luar confirm gula dalam darah naik mencanak. Nasi boleh makan tapi satu mangkuk kecil saja. Kuih muih tradisional tu tak boleh makan juga. Buah pun tak boleh makan banyak. Good luck ya sis

Cara saya, sy mmg tak minum air manis. Minum air kosong atau suam je setiap masa..Dessert or kuih yang manis2 semua pun tak. Tapi makanan lain mcm nasi, mee makan mcm biasa je hehe. Alhamdulillah so far ok je..

Wat bacaan di google.. Dlm apps ni pn ada tips.. Kurangkan nasi, lebihkan makanan seimbang.. Bnyk mnm air suam. Bersenam.

simple je.. stop trus makanan &minuman bgula.. minum air kosg je.. dessert2 sume stop mkn..

kentang juga sis..